„Krugovi moći“ Žarka Jokanovića uskoro i na TV ekranima
Osveženje u novoj pogramskoj šemi televizije Pink doneće serija koja uskoro počinje da se snima prema romanu „Krugovi moći“ autora Žarka Jokanovića. Milionski auditorijum imaće priliku da uživa u uzbudljivoj seriji koja govori o mehanizmima vlasti, osvetljenim u njihovim najdubljim jazbinama. U romanu „Krugovi moći“ kao da su se na jednom mestu susreli Nušić, Sterija i Domanović da opišu nova srpska „čuda“ tranzicije i evropejstva, prožetih lažnim patriotizmom i sveopštim grabežom.

Služeći se ubojitom satirom i oštrim humorom, koji izazivaju osećaj gorčine, pisac gađa u srž problema. Time otvara brojna pitanja, obavezujući čitaoce a uskoro i gledaoce da krenu u potragu za mogućim odgovorima. Na radost mnogih, obistinilo se verovanje reditelja Juga Radivojevića da će se „Krugovi moći“ svojom univerzalnošću i snagom svog umetničkog izraza jednog dana iz romana preliti i na TV ekrane.

Godine 2004. napisao sam scenario za seriju o pozadini politike i izopačenim mehanizmima vlasti. Serija tada nije snimljena, iako je u recenziji scenario ocenjen kao tekst BBC-jevskog nivoa, koji bi se prvi put, kao takav radio kod nas, jer je to „hrabar poduhvat da se jedan segment naših života, dosad mistifikovan i skrivan, pokaže u jednom sasvim drugačijem svetlu. Ali zabrana nije imalaefekta, jer sam scenario pretočio u roman ’Krugovi moći’, koji je postigao odličan uspeh, a objavljen je zahvaljujući hrabrosti gospodina Dejana Papića i izdavačke kuće Laguna. A sada, zahvaljujći hrabrosti Željka Mitrovića i Pinka imaćemo i istoimenu seriju. Čini mi se da su ’Krugovi moći’ prvi Lagunin roman koji se ekranizuje u formi TV serije i zato sa posebnim nestrpljenjem očekujem reakcije gledalaca“, ističe Žarko Jokanović.

„Krugovi moći“ su priča o našoj stvarnosti, o onima koji odlučuju o našim životima. To je urnebesna komedija i satira, sa elementima trilera. To je priča o politici iza kulisa, koja je ispričana kroz prizmu ljudskih karaktera, slabosti, mana i nesavršenstava – u dodiru sa velikom vlašću i velikim novcem. A iz tog dodira slede svakojaka izopačenja, koja na surov način utiču na živote svih nas.

Iako je to priča o visokim krugovima politike, u karakterima likova moći ćete prepoznati i ono što viđate u svakodnevnom životu: zlo, mržnju, zavist, komplekse, frustracije, mračne tajne, pohlepu, spletkarenje, podmetanje, male ljude – a velike štetočine… Zato treba razobličiti one koji se pod plaštom svojih lažnih zalaganja nekontrolisano bogate, gušeći i sebe i naciju u sveopštem grabežu.

 Serija počinje da se snima krajem oktobra, a početak emitovanja je, kako je planirano, tokom decembra. Ukupno će biti 15 epizoda, s tim što će prva epizoda praktično biti film od 90 minuta.

 U „Krugovima moći“ svi likovi su izmišljeni, samo je Srbija stvarna. Zato će je sada sve u rukama preko 60 sjajnih glumaca svih generacija da na najupečatljiviji način ožive te junake, da daju sve od sebe da poverujemo da oni zaista postoje.

 A svakog gledaoca će svaki lik asocirati na nekog drugog. U tome je i komedija i tragedija.