Stare novine mogu da budu vredan antikvitet
Skoro svi smo bili u iskušenju da sačuvamo stare novine koje su objavljene nekog posebnog datuma. Rođenje deteta ili venčanje predstavljaju datume koje je vredno zapamtiti.
Neki dalekovidi kolekcionari se ne ograničavaju na lične događaje i drže se novina koje opisuju tragedije ili druge važne istorijske događaje. Odluka o tome koje novine treba sačuvati može biti teška, ali i ne mora.

Treba znati da većina visokotiražnih novina ne vredi mnogo dok ne prođe dosta vremena. Tako, ako tražite investiciju koja će se brzo isplatiti, novine možda i nisu za vas. Kada broj kopija nekog izdanja počne da opada, postoji šansa da će njegova vrednost porasti.

Novine i ne moraju da budu veoma stare da bi njihova vrednost bila velika. Na primer, da li znate nekoga ko je sačuvao novine u kojima je objavljen početak Drugog svetskog rata? Nalaženje novina od 15. aprila 1912. godine u dobrom stanju može da bude veoma korisno. Vrlo malo ljudi je sačuvalo ove novine u kojima se opisuje tragedija Titanika.

Značajni sportski događaji, prve objave rata ili mira, smrt ili pokušaj atentata na nekog od svetskih lidera, neobične tragedije, sve su to teme koje mogu učiniti novine vrednim primerkom. Vrlo vredni mogu biti i primerci novina sa greškom.

Ako se odlučite da sakupljate novine, preporučuje se da ih sačuvate u celini, nemojte isecati članke ili ilustracije. Trebalo bi da ih čuvate u kutijama koje ne propuštaju vazduh, kao i da upotrebite neka od sredstava koja služe za zaštitu papirnih antikviteta.