Bakini saveti - Pletenje i šivenje
"Naše majke i bake ostavile su nam u nasledstvo ovo vekovima nagomilano iskustvo. To nasledstvo se trošilo, delimično je prevaziđeno, a ogroman deo je još u upotrebi i primeni. Danas mnogo starih recepata nalazimo u radnjama i samoposlugama, upakovanih u lepe boce i kutije, kao prašak, kao krem, kao sprej, doteranih i poboljšanih, zahvaljujući novim hemijskim i biohemijskim formulama. Zato smo mnoge preskočili i zanemarili, a izvesne ostavili onakvi kakvi su decenijama, pa i vekovima bili u upotrebi — kao zamenu za skupa sredetva ili za slučaj kad ove nemate pri ruci."

Politika, 20 jul 1975.

• Udevanje igle
Lakše ćete udenuti iglu ako je prethodno zabodete u komadić kartona - u crni, ako je konac beo ili svetao; u beli, ako je konac crn ili taman.

• Šivenje kože
Meka koža se može prošivati (štepovati) na mašini kao bilo koja tkanina. Prethodio treba gornju površinu kože posuti talkom, a mašinu savesno očistite od svih tragova ulja da ne bi uprljali kožu.

• Kad se tkanina „osipa"
Kada pravite rupice na tkanini koja se „osipa", dovoljno je da mesta gde ćete iseći rupice premažete providnim lakom za nokte. Kada se lak osuši, pristupite sečeeću. Posao će biti lak i jednostavan.

• Da se konci ne umrse
Uzmite kartonsko postolje za jaja iz samoposluge ili sa pijace. Izbušite rupu u svakoj šupljini pa u svaku stavite po jedan kalem pošto ste prethodno kroz izbušenu rupu provukli nit konca. Svaki kalem će tako imati svoju „kolevku" i konci se više neće mrsiti.

• Kad šijete neki odevni predmet
Ako sami šijete, od svake tkanine koja vam je ostala isecite komade 8x8 santimetara na kojima ćete s leve strane probušiti dve rupe i kroz njih provući vrpcu. Napravili ste na taj način neku vrstu albuma. To će vam biti od koristi kada idete u kupovinu džempera, konca, dugmadi ili drugih detalja za dopunjavanje odvnih predmeta. Vrpca služi da se pomoću nje mogu odstraniti stari i ubaciti novi materijali.

• Zaglavljen patent-zatvarač (rajsferšlus)
Ako vam se patent-zatvarač zaglavi, zagrejte ga malo na plamenu šibice ili upaljača. Odmah će proradigi.

• Stare čarape
Stare najlonske čarape mogu se koristiti za punjenje jastuka. Treba ih iseckati na parčad i njima napunita ukrasne jastučnice. Jastuk se lako pere i brzo suši a vrlo je mek.

• Nizanje petlji
Neće se dogoditi da vam petlje u početnom redu budu suviše zategnute i nepravilne ako ih namičete na dve igle naporedo postavljene jedna uz drugu. Kada su sve petlje nanizane, izvucite jednu iglu. Nanizane petlje na onoj drugoj biće sada pravilne i labave onoliko koliko je potrebno.

• Pletenje raznobojnom vunicom
Da li vam se dešava da vam se zamrsi vunica kada pletete sa više raznobojnih klubadi? To ćete izbeći ako, pre no što počnete rad, nit svakog klubeta provučete kroz metalnu ili plastičnu alkicu i pustite da ova padne na klube. Sve će biti u redu.

• Vunica od isparanog džempera može se opet koristiti
Namotajte isparanu vunicu preko običnog tanjira pa tako dobivenu štringlu operite u sasvim mlakoj vodi. Zatim je, ne ocedivši je, ostavite da se suši - ne na suncu i daleko od toplotnog izvora! Kada se osuši, namotajte je ponovo u klube i počnite pletivo.

• Za neuke pletilje
Najteža stvar je završavanje ranflom izreza oko vrata i oko rukava. Da bi posao bio uredan, dovoljno je prvo izraditi jedan red stubića bez navijutka, duž ivica izreza, a onda podići na njih petlje iglama i plesti u željenom bodu. Tako će rad biti savršen. Vodite računa da ne izradite veliki broj stubića.