Sakupljanje autograma
Sakupljanje autograma je jedan od najrasprostranjenijh hobija. Svi predmeti koji se odnose na filmske zvezde, slavne sportiste, pa čak i predsednike, vrede mnogo više ako se na njima nalazi i potpis slavne ličnosti. Autogrami su takođe jedan od najčešćih i najpopularnijih predmeta na aukcijama.

Autentični potpis je poseban jer direktno asocira na potpisanu osobu. Kada pogledate pravi autogram, gledate isti dokument ili fotografiju koju je i ta osoba lično gledala. To je jedna moćna vrsta nostalgije koja autograme čini toliko traženim.

Početniku je vrlo teško da odredi vrednost određenog autograma. Postoji vrlo mnogo faktora, i ono što je vrlo poželjno u jednoj oblasti (na primer filmske zvezde), može da košta upola manje od autograma iz druge oblasti (na primer slavni sportisti). Uopšteno govoreći, kada se radi o istorijskim anrikvitetima, starije je bolje. Ali, popularnost osobe u periodu kada je bila živa je mnogo važnija, kao i njihova istorijska reputacija.

I objekat koji je potpisan je takođe vrlo bitan. Autogrami mogu da budu na parčetu papira, a mogu da budu i na fotografijama, razglednicama, kao i na kraju pisma ili dokumenta. U današnje vreme, uobičajeno je da se autogrami nalaze i na sportskim rekvizitima i sličnim predmetima.

Naravno mora se voditi računa i o kvalitetu i autentičnosti autograma, naročito pre nego što potrošite dosta novca na neki od njih. Jedan od skupljih autograma je nedavno prodat za 1275$, a reč je o potpisu Sir Artur Konana Dojla, autora priča o Šerloku Holmsu. Neki od zanimljivijih predmeta su i: potpisana fotografija nemačkog generala Erwina Romela, koja se prodala za 405$ i dva pisma Džona F. Kenedija iz 1950. godine (476$ i 750$).

autor: Victor M. Gonzalez