Sakupljanje antikviteta
Možda se ne može baš nazvati pravim hobijem, jer često prelazi u strast neslućenih razmera za čije zadovoljavanje je potrebna gomila novca, ali sakupljanje antikviteta iz jednostavnog uživanja u starinama može biti itekako opuštajuća aktivnost uz koju se može mnogo toga i naučiti.

Sakupljanje starih predmeta, njihovo doterivanje, obnavljanje i vraćanje u život, može biti prava antistresna terapija.

Bilo da se radi o odeći, satovima, nakitu ili nameštaju iz nekih davnih vremena, prvi korak za svakog romantičnog sakupljača je obilaženje starih tavana i podruma. Tamo se sigurno mogu pronaći mnogobrojne zanimljivosti, a ako se na njima i ne može mnogo zaraditi, malo doterane mogu poslužiti kao prvorazredan ukras ili vrlo praktičan dodatak domaćinstvu.

Nakit, posuđe i sitne stvarčice najčešće je dovoljno pažljivo očistiti, a ukoliko neko ima posebnu sreću da naleti na zanimljiv komad nameštaja, najbolje je da njegovu obnovu poveri stručnjaku. Možda nije baš jeftino, ali se sigurno isplati.

Drugi je korak poseta sajmovima, bilo onima koji se deklarišu kao sajmovi antikviteta, bilo “buvljacima” koji jednostavno nude toliku gomilu predmeta da se među njima sigurno može pronaći i koji antikvitet.

Do pre par godina novobeogradski “buvaljak”, a posle njegovog zatvaranja, danas zemunski “buvljak”, dugo ima primat u prodavanju brojnih predmeta među kojima su oni iskusnijeg oka povremeno mogli upecati i neku veoma vrednu sitnicu. Tamo se nudi apsolutno sve. Od igle do lokomotive, a starog namještaja, posuđa, satova i knjiga ima napretek. Radno vrijeme: subotom i nedeljom, što ranije. Ranoraniocima je ulov zagarantiran, a za one koji uporno odgađaju posetu tom legendarnom “buvljaku”, upozorenje - “buvljak” je stalno pred zatvaranjem, a njegova je dalja sudbina još uvijek pod znakom pitanja.

Radnim danima, a posebno subotom i nedeljom, aktivna je i Kalenić pijaca, na kojoj ljubitelji mogu pronaći malo prefinjeniju ponudu, a nekoliko puta godišnje iskaže se Hotel Slavija, sa već dobro poznatim sajmom kolekcionarstva i lepih predmeta - Sajmom antikviteta.

Ljubitelji sa dubljim džepom mogu svoju potragu nastaviti i u antikvarijatima, a oni posebno zagrejani se uvek mogu obratiti za pomoć stručnjacima koji će ispitati i inostranu ponudu ukoliko je to potrebno.

U svakom slučaju, iako ponekad zahteva značajnije ulaganje, lov na neki stari prašnjavi predmet koji je prošao kroz ruke generacijama, njegovo doterivanje, obnavljanje i vraćanje u život može se pretvoriti u pravu antistresnu terapiju.

Sajmovi antikviteta Beograd
Agencija "Antiques& Hobby"

svake subote i nedelje
Hotel "Slavija"
(ulaz iz Makenzijeve ulice)