Klub kolekcionara Kinder igračaka
Ljubav prema igračkama ne zna za godine

Lidija Košutić već 22 godine sakuplja „Kinder" igračkice i žali što u stanu nema mesta za svih pet hiljada.
Serije pačića, biblijskih ličnosti, nilskih konjića, likova iz „Gospodara prstenova" samo su delić kolekcije igračkica iz „Kinder jaja" Lidije Košutić. Ona u stanu nema mesta da izloži svih 5.000 figurica, pa mnoge čuva u kutijama. Lidija je predsednica Kluba kolekcionara „Kinder" igračaka, jedinog te vrste u zemlji.

Kolekcija

Prvo „Kinder jaje" Lidija je kupila pre 22 godine. Nije imala izbora jer ga je njen sin slučajno razbio u samoposluzi. Oduševila se igračkicom u jajetu i nastavila da ih kupuje. Godine su prolazile, Lidijina deca su porasla, ali njena ljubav prema „Kinder" figuricama nije prestajala.

- Znajući da veliki broj ljudi sakuplja te igračkice, pre dve godine odlučila sam da osnujem Klub kolekcionara „Kinder" igračaka. On okuplja 130 članova, različitih profesija i starosne dobi - kaže Košutić, arheolog sa zanimljivim hobijem.

Najomiljenije figurice Lidija je izložila u dečjoj sobi. Kaže da su one pravo blago i da može da provede sate razvrstavajući ih.
Lidijini prijatelji i rođaci u početku nisu imali sluha za njen hobi, a danas joj i sami poklanjaju „Kinder jaja".

- Postoje dve vrste figura: iz jednoj dela (čvrste, ručno bojene) i na sklapanje. Izlaze u serijama. Svake godine se pojavi oko 150 novih. Posebnu draž i katalošku vrednost imaju ako se na njima nađe detalj koji je zaboravljen u procesu farbanja - objašnjava Lidija.

Prvo Kinder jaje proizvedeno je 1972. godine u Italiji i do sada je izašlo 16.800 igračkica. Stare figurice se teško nalaze, zato su i najvrednije i u katalogu koštaju oko 1.000 evra. Kod nas je cena uglavnom oko jednog evra. Ređi primerci koštaju oko 10. 20 ili 30 evra, a moguća je i zamena više figurica za retke primerke.

- Članovi našeg kluba su iz cele Srbije. Prve subote i nedelje u mesecu okupljamo se u prostorijama kluba u Vojvode Dobrnjca 8. Povremeno posećujemo Sajmove „Kinder" figurica u Nemačkoj i Austriji. Po uzoru na njih i sami organizujemo sajmove - objašnjava Miroslav Žunić, potpresednik Kluba, po zanimanju stomatolog. Njegova kolekcija broji 2.500 igračaka.

V. Ilić