Promocija knjige - KALENDAR PREDAKA – autorke Aleksandre Bajić
ALEKSANDRA BAJIĆ je rođena 1954. godine. Po zanimanju je lekar, specijalista za nervne i duševne bolesti. Živi i radi u Beogradu. Bavi se istraživanjem mitologije i starih religija. Posebno je interesuje slovenska mitologija, ali je istraživala i keltsku, nordijsku, vedsku, grčku i rimsku.

Knjiga „KALENDAR PREDAKA“ se takođe bavi mitologijom, ali na drugačiji način. Istražuje kalendarska znanja Balkanskih Slovena, kao i njihove predstave o cikličnom prividnom kretanju Sunca, koja su uslov za sačinjavanje kalendara. Povod za ovo istraživanje je njeno otkriće neobičnih kružnih formacija na planini Devici kod Sokobanje. Ta mesta se nigde ne pominju u poznatim istorijskim dokumentima, a ne pominju se ni ljudi koji su u prošlosti imali dovoljno znanja da takva posmatranja obave. Aleksandra Bajić je pokušala da dokaže da se sećanja naroda na ta mesta, znanja i ljude mogu naći u narodnom predanju.

Bajićeva je do sada napisala nekoliko knjiga: Slovenski bogovi na Balkanu (2006), Velika boginja Slovena (2007), Bogovi starih Slovena (2008).Prevela je sa engleskog jezika i dala tumačenje nekoliko starih keltskih priča, zabeleženih u Velsu u 12. veku: Mabinogion (Keltsko – slovenske paralele) i Priča o Kilhwchu i Olwen (Keltsko – slovenske paralele 2).

Zajedno sa Vesnom Kakaševskom prevela je na srpski jezik nordijsku Staru Edu 2011. godine.
Sve knjige su izdanja kuće „Pešić i sinovi“ u Beogradu.



Ulaz na promociju je slobodan.