Novi roman Paola Koelja ekskluzivno u izdanju Lagune
Izdavačka kuća Laguna ekskluzivno je otkupila prava za novi roman proslavljenog brazilskog pisca Paola Koelja „Rukopis otkriven u Akri“ u kome istražuje „vremenske vrednosti“. Koeljov 22. roman će se u izdanju Lagune pojaviti u septembru ove godine.

Godina je 1099. Dok se Jerusalim priprema za invaziju krstaša, Grk po imenu Kopta saziva sastanak na koji poziva sve stanovnike grada – mlade, stare, muškarce i žene. Hrišćani, Jevreji i muslimani dolaze da čuju kako da se pripreme za borbu, ali to nije ono što Kopta želi da im poruči. On zna da je poraz neminovan, jer sve na to ukazuje. Stanovnicima Jerusalima poručuje da mudrost traže u svakodnevnom životu, u izazovima i teškoćama sa kojima se suočavaju, da je istinsko znanje u ljubavi bližnjih, u krizama, slavi i svakodnevnom kontaktu sa smrću, koja je neizbežna. Rukopis 1974. godine u Egiptu otkriva britanski arheolog ser Volter Vilkinson. Novootkriveni rukopis potvrđuje neka od univerzalnih pravila ljudskog ponašanja.

„Razdvajanje fikcije od stvarnosti je teško ne samo za pisca već za svakoga. Živimo pod naletom informacija za koje verujemo da su istina, iako je jasno da to nisu. Ova priča je zasnovana na vrednostima, a vrednosti nisu fikcija. One preživljavaju test vremena“, izjavio je Koeljo.

Knjige Paola Koelja, autora brojnih bestselera, prevedene su na 80 jezika i objavljene u 168 zemalja sveta u tiražu od preko 145 miliona primeraka. Svetsku slavu dostigao je romanom „Alhemičar“, koji je u SAD objavljen u maju 1993. godine i posle dvadeset godina u junu 2013. godine roman Paola Koelja nalazio se na 4. mestu „Njujork tajmsove“ top-liste bestselera. Može se reći da je to neverovatno dostignuće jer je istorijski gledano to knjiga sa najdužim stažom na ovoj prestižnoj top-listi. Zahvaljujući tako velikom uspehu Paolo Koeljo ušao je u Ginisovu knjigu rekorda 2009. godine kao najprevođeniji autor za istu knjigu.

Paulo Koeljo je rođen u Rio de Žaneiru u Brazilu, u avgustu 1947. Vodio je veoma intenzivan život. Pre nego što je postao međunarodno poznat, morao je da prevaziđe brojne prepreke. Kao tinejdžer imao je strujni udar posle kojeg se u više navrata lečio u psihijatrijskoj bolnici, a bio je i u zatvoru zbog navodnih subverzivnih aktivnosti protiv Brazilske diktature i fizičkog mučenja. U svojoj 38. godini pošao je putem za Santijago gde je ponovo pronašao veru, a to iskustvo opisao je u svojoj prvoj knjizi. Romanom „Alhemičar“, pričom koju smatraju bezvremenom i koja inspiriše generacije čitalaca, stekao je svetsku reputaciju. Godine 2007. imenovan je za ambasadora mira Ujedinjenih nacija. Dobitnik je mnogih prestižnih međunarodnih nagrada i priznanja. Član je Brazilske akademije književnosti od 2002. godine. Voli čitanje, putovanja, kompjutere, internet, muziku, fudbal, hodanje, vežbanje i kijudo – vrstu meditativnog streličarstva. Sa suprugom Kristinom živi između Rio de Žaneira i Evrope.