JOVAN KOLUNDŽIJA GOST FESTIVALA U LJUBLJANI i FERARI
Sa izuzetnim zadovoljstvom najavljujemo da će naš proslavljeni violinista, maestro Jovan KOLUNDŽIJA, narednih dana biti gost jednog od najznačajnijih i najprestižnijih festivala u Evropi, FESTIVALA U LJUBLJANI (31. jul), kao i najvećeg muzičkog festivala u Italiji - EMILIA ROMAGNA (4. avgust).

FESTIVAL U LJUBLJANI je manifestacija sa dugom tradicijom i velikim ugledom kod umetnika i publike, a svakog leta okuplja najpoznatija imena iz oblasti muzike, plesa i teatra. Ovogodišnje 61. izdanje festivala je 27. jula otvorio višemedijski performans Ars Electronica, slovenačko-hrvatska koprodukcija.

Maestro Kolundžija će na Ljubljanskom festivalu nastupiti u sredu, 31. jula 2013. godine u sali Križanke, zajedno sa čuvenom ukrajinskom pijanistkinjom svetske slave, Jevgenijom Basalajevom, Narodnom umetnicom Ukrajine, a na programu koncerta će biti dela Mocarta, Bramsa, Sen-Sansa i Sarasatea. Maestro Kolundžija je na ljubljanskom festivalu održao izuzetno uspešan koncert pre dve godine, a zbog velikog interesovanja publike, koje se ponavlja i ove godine, usledio je novi poziv organizatora.

Posetioci festivala će ove godine moći da čuju i jedan od najboljih horova na svetu – Hor Glinka iz St. Petersburga, čuveni orkestar Gewandhaus iz Lajpciga, orkestar teatra Maiinsky iz St. Petersburga, da pogledaju pozorišnu postavku mjuzikla Briljantin u izvođenju pozorišta iz čuvenog londonskog Vest Enda, a 28. avgusta festival će zatvoriti Državni balet St. Petersburga sa produkcijom „Karamazovi“, koreografijom čuvenog Borisa Elfmana.

Nekoliko dana posle koncerta u Ljubljani, maestra Kolundžiju očekuje gostovanje u Italiji, na festivalu EMILIA ROMAGNA, gde će u nedelju, 4. avgusta 2013. godine nastupiti u čuvenom zdanju manastira Pompoza u Ferari, a izvodiće dela Johana Sebastijana Baha pisana za solo violinu, kompozicije čija su izvođenja uvek predstavljala pravi pokazatelj vrhunske virtuoznosti umetnika.

Benediktinski manastir Pompoza u kojem će nastupiti maestro Kolundžija, je nadaleko poznat kao jedan od najvećih centara umetnosti u ovom delu Evrope još od 9. veka, a posebno je cenjen zbog svoje izuzetne arhitekture i velike biblioteke sa bogatom kolekcijom čuvene karolinške minijature. Zbog odlične akustike, vekovima je poznat i kao izuzetno atraktivan koncertni prostor, koji je ugostio brojne muzičke velikane.

Emilia Romagna je najveći muzički festival u Italiji, koji od 2002. godine i svog osnivanja, stiče veliki ugled u muzičkim krugovima Evrope. Krajem septembra festival će zatvoriti Kamerni orkestar Peruđe, pod dirigentskom palicom proslavljenog Kšištofa Pendereckog, jednog od najvećih poljskih kompozitora svih vremena, a ovaj koncert će biti svojevrstan omaž velikom opusu Pendereckog, povodom proslave njegovog 80. rođendana.