Izdavačka kuća Laguna objavila je dva nova izdanja
Izdavačka kuća Laguna objavila je dva nova izdanja „Severni zid“ Dragana Velikića u izdanju Lagune i Memoari Mo Jena, dobitnika Nobelove nagrade za književnost, sada i na srpskom jeziku

„Severni zid“ Dragana Velikića u izdanju Lagune
 
Prvi put objavljen 1995. godine, roman Dragana Velikića „Severni zid“ odmah je dobio izuzetne pohvale kritike za besprekoran stil kojim je izrazio ključne motive srpske literature XX veka – seobu, emigraciju. Roman je do sada objavljen u Francuskoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Slovačkoj a prošle godine i u Italiji. List „Frankfurter algemajne cajtung“ je veoma pohvalno ocenio ovaj roman rečima: „da se jedino može zažaliti što u Nemačkoj nije bio ranije dostupan.“

Radnja romana „Severni zid“ odvija se tokom 1993. i 1994. godine. Dok besni rat u Bosni, Olga beži u Beč gde je čeka Andrej, njen muž. Njen život u stranom gradu je obeležen apatijom i očajem. Budući da ne govori nemački, Olga oživljava prošlost i nekadašnja poznanstva kako bi nečim nastanila prazninu svog života i braka. Nasuprot ovoj priči, jedna druga priča o bračnom paru odigrava se u jednom drugom, prošlom vremenu. To je priča o Džejmsu Džojsu i njegovoj ženi Nori koji su izbegli prvo u Pulu a zatim i u Trst. Paralelne sudbine ovo četvoro junaka spaja to što beže od stvarnosti u nadi da će drugde pronaći neku drugu stvarnost i da će se u njoj ukotviti.

Dragan Velikić rođen je u Beogradu 1953. godine a odrastao u Puli, gradu kojem je posvetio svoj roman „Via Pula“ (1988), izvanrednu priču o istarskom gradu koja mu je 1991. godine donela nagradu Miloš Crnjanski. U prvoj polovini devedestih godina sarađuje sa beogradskim nedeljnikom „Vreme“, a od 1996. do 1999. radi kao glavni urednik izdavačke kuće „B92“. Nedugo pre početka Nato bombardovanja Srbije, 1999. godine, odlučuje se za dobrovoljni egzil i odlazi najpre u Budimpeštu, zatim u Beč a onda u Berlin, gde se posvećuje prevashodno pisanju. Danas živi u Beogradu i jedan je od najpoznatijih pisaca u Srbiji.

 
Memoari Mo Jena, dobitnika Nobelove nagrade za književnost, sada i na srpskom jeziku

Izdavačka kuća Laguna obogatila je svoja izdanja „Promenom“, memoarima Mo Jena, dobitnika Nobelove nagrade za književnost 2012. godine.

Kroz ovo jezgrovito delo koje obuhvata značajan period moderne kineske istorije (od 1969. do 2009. godine) Mo Jen iz perspektive običnih ljudi sagledava najznačajnije događaje koji su obeležili modernu kinesku istoriju.

Paralelan tok mitološke i istorijske perspektive koji je karakterističan za njegov književni opus u ovoj memoarskoj prozi reflektuje se paralelom između ličnog i opšteg – Jen ujedno prikazuje i sebe i Kinu, i sudbinu celog naroda i sopstvenu sudbinu kroz prizmu lične ideologije i ideologije režima. Za razliku od većine dela s istorijskom tematikom koja nam dolaze iz Kine, a koja se striktno drže hronologije političkih događaja, „Promena“ predstavlja „narodnu“ istoriju polazeći prevashodno od uzroka u kojima su društvena kretanja zasnovana, a ne od posledica u koja su proistekla. Koncentrišući se na događaje iz svakodnevice malih ljudi, Mo Jen uspeva da udahne život istoriji opisujući uticaj socio-kulturoloških tektonskih promena na prosečnog kineskog građanina.

Mo Jen, čije je pravo ime Guan Mo, rođen je 1955. godine u seljačkoj porodici. Roditelji su ga, iz predostrožnosti, naučili da ne govori kada je van kuće. Zbog toga je izabrao pseudonim čije je značenje „onaj koji ne govori“. Već ove naznake su dovoljne da se ne začudimo kada pročitamo izjavu kritičar „Pablišers viklija“ koji za celokupni Jenov opus kaže: „Da Kina ima Kafku, to bi mogao biti Mo Jen.“ Na zastrašujuć i intrigantan način kafkijansa atmosfera važi i za „Promenu“ u šta ćete se najbolje uveriti ako i sami pročitate Jenove memoare.

Knjigu „Promena“ možete kupiti u svim knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca, kao i na sajtovima www.laguna.rs i www.delfi.rs.