„Dom“ – novi roman nobelovke Toni Morison &  Svetska premijera – nova knjiga Vilijema Pola J
Od četvrtka, 18. oktobra, u knjižarama možete potražiti novi roman američke nobelovke i Toni Morison „Dom“, koji predstavlja dirljivu priču o naizgled poraženom čoveku koji uspeva da pronađe izgubljenu ljudskost – i dom.

Univerzitetski profesor i prva crna žena koja je dobila Nobelovu nagradu, takođe dobitnik Pulicerove nagrade za književnost i još nekoliko najuglednijih američkih nagrada, Toni Morison je već decenijama glas Afrike i Afroamerike.

U novom romanu koji je u maju mesecu objavljen u Americi, Toni Morison nas upoznaje sa Frenkom Manijem, veteranom Korejskog rata, koji je pun gneva i samoprezira. Posle traumatičnih iskustava u prvim borbenim redovima vraća se kući, u rasističku Ameriku sa ožiljcima koji ne prekrivaju samo njegovo telo. Rodna zemlja mu se ispočetka čini tuđa i strana, ali iz strašne apatije će ga trgnuti pismo kojim mu javljaju da mu je sestra u smrtnoj opasnosti. Frenk mora da spase mlađu sestru i odvede je kući, u malo mesto u Džordžiji koje je mrzeo celog života. Prizivajući uspomene iz detinjstva i sećanja na događaje iz rata koji su mu sasvim poljuljali samopoštovanje, Frenk duboko u sebi pronalazi snagu koju je mislio da je nikad više neće naći.

Toni Morison je rođena 1931. godine i jedna je od najznačajnijih stvaralaca današnjice. Napisala je deset romana, od kojih su najpoznatiji „Voljena“ i „Pesma Solomonova“. Bila je dugogodišnji urednik čuvene izdavačke kuće „Random House“, i zaslužna je sa promovisanje crnačke literature. Bila je profesor na brojnim čuvenim univerzitetima kao što su Jejl i Prinston, na kome i danas predaje.

Izdavačka kuća Laguna, na zadovoljstvo čitalaca, donosi svetsku premijeru nove knjige Vilijema Pola Janga „Raskršća“, koja izlazi mesec dana pre američkog izdanja. Laguna je dobila ekskluzivno pravo da prva objavi novi roman autora svetskog bestselera „Koliba“ prodatog u više od 18 miliona primeraka.

Vilijem Pol Jang je 2010. godine bio gost Lagune i Beograda i budući da ga je oduševio topli prijem srpske čitalačke publike odlučio je da svoje čitaoce obraduje novom knjigom upravo za 57. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu.

U novoj knjizi Jang nas upoznaje sa Entonijem Spenserom, egoistom koji je ponosan što je uspešan biznismen na vrhuncu karijere, što je uspeo sam, bez obzira na to što je cena za tako nešto bila bolno visoka. Izliv krvi u mozak ostavlja ga u komi. „Budi“ se u nadrealnom svetu koji kao u ogledalu oslikava njegov život, od prelepog do iskvarenog. Na tom mestu Toni vodi živopisne razgovore sa osobama za koje veruje da su delovi njegove podsvesti, prateći njihova uputstva u nadi da će ga to odvesti do istine i, možda, do iskupljenja. Knjigu je preveo Nenad Dropulić.

„Raskršća“ su u prodaji od 21. oktobra.