Alergeni u ugostiteljstvu u skladu sa novim evropskim zakonom
Tema seminara bila je prilagođena potrebama u ugostiteljstvu i hotelijerstvu, a tiče se postupanja sa alergenima, intolerancijom, načinom obeležavanja namirnica i gastronomskih proizvoda, kao i načinima prezentacije. Daniel Ayton je čuven upravo po svom edukativnom zalaganju u polju širenja svesti o posledicama celijakije i drugih oboljenja koje su izazvane alergijom. Njegovo nesebično edukativno angažovanje ostvarilo je značajan uticaj u oblasti ugostiteljstva, donoseći primenu posebnih pravila i regulacija, te je seminar koji je održao od izuzetne važnosti za edukaciju i podizanje svesti o ovoj važnoj temi i u Srbiji.

Metro Cash & Carry Srbija kao vodeći trgovački veleprodajni lanac osigurava kvalitet i bezbednost hrane kroz celokupan lanac proizvodnje, skladištenja i prodaje. Upravo zbog poštovanja najviših svetskih standarda kvaliteta i bezbednosti koje ova kompanija razvija, METRO Cash & Carry Srbija nastoji da bude inicijator uvođenja dobre prakse u svim segmentima ugostiteljstva kod nas. U skladu sa tim ciljem kompanija je bila domaćin ovog važnog seminara.

Ayton je govorio o alergijama, intoleranciji i celijakiji, zakonskim obavezama i načinu postupanja, a predstavljeni su i najbolji primeri iz prakse. U okviru praktičnog dela učesnici radionica savladavali su novostečena znanja, u svrhu unapređenja nivoa poslovanja ugostiteljskih objekata, uspostavljanja novih standarda i rada po principima dobre proizvođačke prakse. Čitav proces usklađivanja za krajnji cilj ima unapređenje nivoa zaštite krajnjih potrošača u Srbiji.

Daniel Ayton je potpredsednik Svetskog društva Master Šefova (WMCS) u Velikoj Britaniji i čuveni je šef sa skoro 30 godina radnog iskustva u gastronomiji u oblastima „Fine dining“ i banket servis. Tokom svoje karijere, radio je rame uz rame sa poznatim master šefovima (kao što je Pierre Larapidie) i u hotelima poput “The three Michelin starred Paul Bocuse Lyon”, “The Grosvenor House Park Lane”, “Hotel Des Burgues Geneva“. Trenutno je angažovan u dva londonska hotela “the Saint James Court” i “51 Buckingham gate” Dobitnik je brojnih internacionalnih priznanja.

HoReCa centar je jedinstven i najmoderniji centar za obuku profesionalaca iz oblasti ugostiteljstva u Srbiji i regionu. U centru se na godišnjem nivou organizuje više od 100 različitih vrsta obuka namenjenih kuvarima, poslastičarima, pekarima, baristima i barmenima. HoReCa centar predstavlja snažnu podršku u razvoju i promociji lokalnog ugostiteljstva kao jednog od najperspektivnijih sektora u Srbiji.