Šta sve ubrzava starenje?
DA bi koža što duže bila zategnuta i imala mladalačku boju, ne bi trebalo da se oglušujete o savete dermatologa. U suprotnom, prebrzo će ostariti, pa ćete imati mnogo godina pred sobom za kajanje. Stresa, koji dehidrira kožu i povećava linije i bore na licu, u današnje vreme teško možemo da se oslobodimo, ali zato možemo da ostavimo cigarete (nikotin oduzima koži kiseonik) i da konzumiranje alkohola svedemo na najmanju moguću meru. Alkohol, naime, „krade“ koži vlažnost i elastičnost. Znakove starenja, pojavu pega i bora, pre ćete primetiti na osobi koja se sunča bez kreme sa zaštitnim faktorom. Takođe, ne zaboravite da naočare za sunce štite veoma osetljivu kožu oko očiju. Dermatolozi savetuju da se u borbi protiv starenja treba opremiti retinoidom. Za samo 4-6 nedelja on će smanjiti bore, vratiti boju koži, učiniti je glatkom i otvoriti pore. Potrebno je i korišćenje retinola, ali samo noću, jer sunčeva svetlost poništava njegovo dejstvo.Evo šta još može brzo da učini da izgledate starije:

* Šećer uništava kolagen i elastin koji kožu čine jakom i savitljivom, što dovodi do stvaranja bora. Umesto šećera jedite žitarice. Protiv preranog starenja konzumirajte maslinovo ulje, ribu, jogurt i šareno voće i povrće.

* Premalo sna: Kada spavate opuštaju se mišići lica i omogućavaju koži obnavljanje. Ali, nemojte svake noći spavati u istom položaju, jer će se pojaviti nabori na licu. Povremeno spavajte na leđima.

* Previše pilinga: Površinski sloj kože štiti nas od bakterija, zagađenja i UV zračenja. To naročito važi za osobe koje imaju svetao ten.

* Prečesto pranje: Osim lica, znakove starenja najpre ćete videti na rukama. One će izgledati starije ukoliko ih prečesto perete. Namažite ih kremom odmah posle pranja.

* Lenjost: Fizička aktivnost može da uspori proces starenja, jer podmlađuje tonus mišića, smanjuje posledice stresa i poboljšava cirkulaciju i protok krvi, od čega se osvežava ten.Ž.P.