Povodom 3. decembra Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka (Zaprokul), uz podršku Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, predstavlja istraživanje od nacionalnog značaja „Kultura pristupačnosti: istraživanje o pristupačnosti muzeja i galerija u Republici Srbiji“ koje će se održati 6. decembra, u 11 sati, u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu – Sala Miodrag B. Protić (Ušće 10). Po prvi put, istraživanjem su obuhvaćene sve muzejske ustanove u Srbiji – 97 muzeja i galerija, kao i 36 udruženja koja se bave izazovima osoba sa invaliditetom, sa idejom da kao savremeno društvo moramo mnogo više obratiti pažnje na pitanje pristupačnosti u oblasti kulture. Istraživanje pokazuje da 61,4% muzejskih ustanova sebe ocenjuje kao delimično pristupačno, a 24% svoju ustanovu doživljava kao nepristupačnu za osobe sa invaliditetom.

Kada je reč o fizičkoj pristupačnosti, podaci pokazuju da 57,5% ustanova nije fizički pristupačno za posetioce koji imaju neku vrstu invaliditeta. Primera radi, kada govorimo o unutrašnjem prostoru, samo 14,4% ustanova poseduje toalet prilagođen osobama sa invaliditetom, a svega 9,4% poseduje lift koji mogu koristiti osobe sa invaliditetom. U 59,8% muzejskih ustanova stepenice nisu propisno kontrastno obeležene i nisu postavljeni rukohvati.

Prezentacija rezultata je namenjena zaposlenima u muzejima i galerijama u Srbiji, kao i široj javnosti, kroz zanimljivu interaktivnu radionicu koju će voditi istraživačice Zaprokula, Marijana Milankov, Bogdana Opačić i Bojana Subašić.

Kako Ministarstvo kulture Republike Srbije ravnopravan pristup i dostupnost kulturnih sadržaja svim građanima prepoznaje kao jedan od strateških zadataka, pozdravnu reč uputiće Danijela Vanušić, pomoćnica ministra kulture za kulturno nasleđe i digitalizaciju, a obratiće se i Marijana Kolarić, direktorka MSU i Marko Krstić, direktor Zaprokula.

Nakon radionice, Muzej savremene umetnosti je pripremio posebno kustosko vođenje kroz izložbu „Nepouzdani pripovedač“, jednog od najvažnijih savremenih vajara i crtača Mrđana Bajića, za sve učesnike ovog događaja.  

Zaprokul će nastaviti niz događaja posvećenih temi kultura pristupačnosti. Tim povodom u Galeriji Zaprokula u periodu od 2. do 13. decembra biće otvorena izložba ART DIJALOG, autora i poznatog umetnika Božidara Plazinića, kao primer inovativanog umetničkog pristupa u ostvarivanju komunikacije sa društveno osetljivim grupama.