Tehnologija u službi unapređenja kvaliteta nastave
Povodom dana osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“, sa AleksinačkogRudnika koji je danas obeležen u ovoj školi, predstavljeni su rezultati projekta „Škola budućnosti“ koji je u ovoj obrazovnoj ustanovi implementiran tokom školske 2014/2015 godine. Projekat je uveden na inicijativu kompanije Microsoft, a uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Predstavljanju rezultata projekta prisustvovali su predstavnici kompanije Microsoft, koji su se u razgovorima sa rukovodstvom škole, nastavnicima, ali i samim učenicima uverili u odlične rezultate koje je „Škola budućnosti“ ostvarila.

Projekat je koncipiran sa ciljem da se ispita model nastave „1 učenik – 1 računar“ u osnovnom obrazovanju. Od nastavnika se očekivalo da tokom projekta razvijaju nastavne aktivnosti podržane tehnologijom kako bi se ona na što bolji način integrisala u svakodnevnu nastavnu praksu, kako u školi tako i tokom rada učenika kod kuće. Škola je na početku projekta opremljena odabranom savremenom opremom u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija koju je obezbedila kompanija Microsoft, a organizovana je i stručna obuka u cilju jačanja kapaciteta nastavnika koji su bili uključeni u projekat.

„Drago nam je da smo danas imali prilike da se uverimo u prve rezultate projekta „Škola budućnosti“ koji nedvosmisleno pokazuju da uvođenje nastavnih aktivnosti koje su podržane tehnologijom dovodi do pozitivnih promena, kako u unapređenju kvaliteta nastave, tako i u izgradnji kapaciteta škole u obrazovnoj i lokalnoj zajednici. Ovakvi projekti su od izuzetnog značaja u lokalnim zajednicama poput AleksinačkogRudnika, budući da obrazovne ustanove imaju ograničene mogućnosti kada je u pitanju pristup savremenim tehnologijama“ – rekao jeSlaviša Ilić iz kompanije Microsoft u Srbiji.

Projekat „Škola budućnosti“, koncipiran je tako da osim brige o dostupnosti opremi, pokrije što širi spektar oblasti u okviru kojih se kroz različite intervencije i oblike podrške za kraće vreme može doći do pozitivnih promena. Poseban akcenat je stavljen na jačanje kapaciteta zaposlenih koji su u projektu učestvovali, kao i na horizontalno širenje inovacija kroz celu školu.

Оd školske 2015./’16.u projekat su uključeni i učenici III, V, VI, VII и VIIIrazreda. Veliki broj osvojenih nagrada na brojnim takmičenjima koje su učenici škole „Jovan Jovanović Zmaj“ ostvarili u tekućoj školskoj godini jedan su od dokaza uspešnosti unapređenja nastave koje je ostvareno zahvaljujući „Školi budućnosti“.