Tim studenata Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu H-Bridges tradicionalno učestvuje na svetskom univerzitetskom takmičenju International Future Energy Challenge (IFEC), koje sprovodi najveća međunarodna organizacija inženjera elektrotehnike Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE). Ove godine članovi tima H-Bridges takmičiće se sa nekim od najboljih univerziteta iz Nemačke, Indije, SAD, Kine i drugih zemalja. Nakon dve pobede 2005. i 2019. godine, kao i osvojenog drugog mesta 2020. godine, studenti ETF-a ove sezone nastupaju sa zadatkom razvoja trostepenog solarnog invertora snage 1kW za priključenje fotonaponskog sistema na električnu mrežu. 

S ciljem testiranja prototipa u što realnijim uslovima, na krov zgrade Fakulteta postavljeni su solarni paneli koji će biti povezani na električnu mrežu upravo preko H-Bridges invertora. Samim tim ovaj projekat dobija jednu potpuno novu dimenziju jer se njegov značaj ne ogleda samo u takmičarskom delu, već i u uvek aktuelnoj promociji obnovljivih izvora i čiste električne energije.

Ovaj tim bavi se ozbiljnim istraživanjem, što je krunisano sa čak sedam naučnih radova, prezentovanih na prestižnim međunarodnim naučnim konferencijama. Upravo je na nedavno završenom 35. po redu tradicionalnom Savetovanju u organizaciji Srpskog nacionalnog komiteta Međunarodnog saveta za velike električne mreže - CIGRE Srbija, jedan od radova H-Bridges tima, čiji su autori Emilija Lukić i Isidora Dinčić u saradnji sa mentorom tima Aleksandrom Milićem, dobio nagradu za najbolji rad u okviru komiteta B4. Pored toga, rad Katarine Obradović, Emilije Lukić, Jovane Plavšić i njihovog mentora proglašen je za najbolji rad mladog autora u okviru sekcije za Elektroenergetiku na konferenciji ETRAN 2021. A najskorije, na 21. Internacionalnom simpozijumu energetske elektronike – Ee2021, Lazar Stojanović i Filip Bakić, takođe uz mentora Milića, osvojili su prvo mesto u kategoriji najboljih srpskih naučnih radova s temom Uticaj kašnjenja na stabilnost i performanse strujnog regulatora za mrežne invertore sa LCL filtrom.

Tu nije kraj uspesima ovih vrednih mladih ljudi. Na ovogodišnjem takmičenju za Najbolju tehnološku inovaciju u kategoriji studentskih timova, koje je održano 7. oktobra u prostorijama Rektorata Univerziteta u Beogradu, kao predstavnik Elektrotehničkog fakulteta, H-Bridges  izneo je svoju ideju pod nazivom „Solar Bridge“. Ovo predstavlja modularni koncept samostalnog snabdevanja električnom energijom preko energije Sunca, koji je ovaj tim svrstao među pet najboljih u Srbiji i Republici Srpskoj, čime su pokazali da njihov projekat ima realnu mogućnost primene u svakodnevnom životu i predstavlja zalog za budućnost u proizvodnji čiste električne energije.

H-Bridges tim je početkom jesenjeg semestra vršio prijem novih članova, za šta se prijavilo preko 70 studenata, većinom sa ETF-a, ali i sa drugih fakulteta Univerziteta u Beogradu. Ovakav odziv pokazuje sve veće interesovanje za učešće u timu i njihovom projektu. Svi članovi, podeljeni u podtimove za hardver, softver, razvoj štampane pločice i tim za odnose sa javnošću i kompanijama rade na hardverskom i softverskom rešenju, a osim tehničkih, usavršavaju i organizacione i preduzetničke veštine.

Polufinalni i finalni deo IFEC takmičenja se dešavaju u zemljama širom sveta pa članovi H-Bridges tima imaju priliku da putuju i ujedno steknu nezaboravno iskustvo. Konkretno ovog puta, polufinalna runda biće održana marta 2022. godine u američkoj državi Teksas, u Hjustonu.

IFEC takmičenje je jednogodišnji multidisciplinarni projekat koji studenti realizuju u sklopu zadate uže teme iz oblasti energetske efikasnosti i inovativnih rešenja. U prvoj fazi takmičenja šalje se predlog rešenja, zatim najbolji univerziteti bivaju pozvani u polufinale, a samo najuspešniji timovi odmeravaju svoje snage u finalnoj rundi. Prema pravilima, studenti samostalno rade na svim etapama projekta – razvijanju  idejnog rešenja zadatka, izradi i testiranju fizičkog uređaja, pribavljanju svih potrebnih elemenata za rad, kao i sredstava za učestvovanje u polufinale i finale takmičenja.

Elektrotehnički fakultet u Beogradu je među najprestižnijim visokoškolskim ustanovama u Srbiji i regionu. Mnogobrojna dostignuća studenata, kao i posvećenost i stručnost profesora rezultirali su značajnim međunarodnim priznanjima. Pored Fakulteta, mnoge firme u Srbiji i u svetu prepoznaju značaj IFEC takmičenja i zadatka kojim se H-Bridges bavi pa im pomažu u vidu sponzorstava i donacija opreme i novčanih sedstava koja omogućavaju članovima da otputuju u polufinalnu i finalnu rundu takmičenja.

Za više informacija posetite https://h-bridges.etf.bg.ac.rs/.