Povodom obeležavanja 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, na večernjoj sceni Malog pozorišta „Duško Radović“, sa početkom u 20 časova, premijerno će biti izveden program pod nazivom „Beograd kroz vekove“. Originalni scenario i režiju potpisuje Đorđe Makarević. Program realizuje NVO Maska pod pokroviteljstvom Gradskog sekretarijata za socijalnu zaštitu. Već nekoliko godina unazad u saradnji sa Malim pozorištem „Duško Radović“, mladi i talentovani umetnici sa različitim smetnjama u razvoju imaju priliku da nam pokažu svoj talenat i kreativnost kroz različite pozorišne žanrove sa različitim temama. Ovoga puta tema je istorija Beograda. Autor ilustracije za program i plakat je momak sa autizmom. U predstavi učestvuje 12 osoba sa različitim smetnjama u razvoju, 8 profesionalnih igrača koji su podrška na sceni. Ovaj projekat ima za cilj da kroz umetnost kao univerzalno sredstvo komunikacije napravi most izneđu osetljivih grupa i šire društvene zajednice.

Na početku večeri biće emitovan video spot „Evropska godina mladih kroz motivacione priče mladih Beograđana sa invaliditetom“ u produkciji Nacionalne organizacije osoba sa inaliditetom Srbije.

Evropska komisija je 14. oktobra 2021. godine usvojila predlog da 2022. bude Evropska godina mladih. Nakon pandemije COVID-19, Evropi je potrebna vizija, angažovanje i učešće svih mladih ljudi da bi izgradili bolju budućnost koja je zelenija, digitalnija i inkluzivnija. Ovim predlogom Evropa nastoji da mladima pruži više mogućnosti za budućnost. Opšti cilj Evropske godine mladih jeste da podstakne napore evropskih država da, zajedno sa akterima civilnog društva, osnaže, podrže i angažuju mlade ljude, uključujući i one sa smanjenim mogućnostima, kao što su osobe sa invaliditetom, u razvoj nakon pandemije COVID-19, sa ciljem dugoročnog pozitivnog uticaja na mlade ljude.

Obeležavanjem ovog veoma značajnog datuma na ovakav način, svi zajedno šaljemo jednu zajedničku poruku o prihvatanju različitosti i stvaranju društvenog ambijenta pristupačnog svima.