Pet korisnih saveta za vaš kućni budžet
Pet opštih saveta koji slede, pomoći će vam da upravljate porodičnim finansijama bez sukoba sa članovima porodice, a korisni su za krizna, ali i za neka bolja vremena.

Novac je, naime, jedan od glavnih razloga nesuglasica u braku, jer u svetu u kome smo naučeni da budemo sebični, pa je lako zaboraviti da je brak sveobuhvatna obaveza života sa nekim drugim.
Nedostatak poverenja karakterističan za današnje društvo, kreirao je predbračne ugovore i odvojene bankovne račune partnera.

U ovom tekstu dajemo vam nekoliko pravila koja će vam pomoći da krizu prođete lakše, makar bez bračnih nesuglasica oko novca.

Ne zanosite se sa pozajmicama

Ukoliko ste u prvim godinama braka i tek gradite zajednički dom – naravno da vam je potrebno mnogo stvari ne bi li ste se skućili. Ukoliko vaši prihodi ne omogućavaju sve to – pozajmićete novac od prijatelja ili porodice ili uzeti kredit od banke. Savetujemo vam da se na pozajmice i kredite odlučujete samo kada se radi o zaista neophodnim i većim investicijama, koji će na neki način „rešiti vašu budućnost“ - poput stana ili automobila.

Ipak, jako vodite računa da u tome budete oprezni i da napredujete i razvijate se u poslovnom smislu dovoljno brzo da te dugove možete da servisirate prema dogovoru. I još jedno pravilo– novac koji vam nedostaje prvo tražite kod roditelja, rođaka ili najboljih prijatelja – koji će biti spremni da vam na prijateljskoj osnovi pozajme bez kamate, koja vremenom monog uvećava dug.

Mislite unapred kako biste izbegli buduće finansijske probleme

Finansijski problemi Ne odlažite planiranje godinu – dve unapred, jer se tako dovodite u opasnost da vam u izuzetnim situacijama nestane novca, ili da čak završite prezaduženi. Najbolje je da sednete zajedno i da realno definišete šta biste sve želeli da uradite u narednih godinu, dve ili pet. Jednom kada imate ovakvu listu – mnogo ćete lakše uštedeti na manje neophodnim stvarima, kako biste imali dovoljno za neki od glavnih ciljeva.
Ne padajte u iskušenje „sve i odmah“. Ukoliko istovremeno krečite, planirate ekskluzivan godišnji i nov auto – najverovatnije je da ćete se "uvaliti" u dugove. Sigurno je da se dva od ta tri mogu odložiti za neki naredni period. Takođe, morate planirati i neke troškove koji se svima nama čine manjim, poput poklona ili odeće, jer ni to nije bezopasno po porodični budžet. Ne biste bili ni prvi ni poslednji kojima bi se dogodilo da se prezaduže zbog trendi oblačenja ili poklona za svadbu bliskih rođaka.

Pišite prihode i rashode, kako biste uvek bili u toku

Stara izreka kaže: Kuća se gradi mudrošću, održava razumevanjem, a znanje je puni dragocenim i prijatnim predmetima. Dakle, svi pomalo moramo biti i računovođe, posebno u današnjim uslovima, kada mnogi od nas praktično „žive na rate“. Prema istraživanjima sprovedenim u zapadnim zemljama otkriveno je da svega 20% parova znaju kako da pravilno vode kućne finansije. Najveći problem je bio što 80% parova uopšte nije znalo koliko novca u proseku mesečno troše.

Najbolje je da se prihodi oba partnera u braku spajaju i troše zajedničkim planiranjem. Ipak, nekako je uvek jedan od partnera taj koji brine o „porodičnom“ budžetu, „drži banku“ i planira na duge staze. Na taj način kontrola troškova je bolja, jer je vrši samo jedna osoba, koja je u svakom momentu svesna svih prihoda i rashoda. Naravno, to ne znači da jedno od supružnika treba da bude finansijski diktator.

Budite zahvalni na onome što imate

Kreditna karticaNemojte olako posezati za kreditnom karticom samo zbog većeg TV-a ili đakuzija i samo zato što su tako nešto sebi priuštili vaši prijatelji ili vam je reklama jednostavno bila isuviše primamljiva. Ovakve stvari Vas neće učiniti istinski sretnim. Setite se početaka braka, kada se sav vaš servis svodio na 4 tanjira i nešto escajga... Koliko ste tada bili sretni?

U ovom materijalnom svetu, prebrzo zaboravljamo koliko nas usrećuju male stvari. Dovoljna je i saksija lepog cveća da vaš životni prostor učini lepšim. Dom može biti udoban i bez najnovijih čuda tehnologije. Čak i voda i struja, koje su vama normalne, ljudima u nekim delovima sveta predstavljaju luksuz. Zato, prestanite da zavirujete u tuđa dvorišta i gledate šta komšija ima i budite zahvalni za male stvari.

Pobrinite se za „crni fond“

Ma koliko to bilo teško, morate pokušati da uštedite. Odvajajući i po malo novca od mesečnih prihoda, vremenom ćete uštedeti bar deo novca za nepredviđene situacije... Kvarove u kući, hitne posete lekarima ili zubarima ... i sve ono što se u našem narodu popularno podrazumeva pod „za ne daj bože“.

Iako se ovo ponekad čini zaista kao izazov, razmislite o tome da vam i manja suma može pomoći da za pokvaren bojler ili natekao zub ne odvajate celu sumu odjednom. Ovakva štednja znači mnogo i pod nekim srećnijim okolnostima. Ukoliko vam se „crni fond“ čini kao baksuzan – štedite za letovanje ili zajednički vikend.