Zlatni odbojkaši otvorili treću sezonu akcije Sportski čas – ispravi se!
Jelena Olujić, Luka Medić i proslavljeni Đula Mešter, osvajač zlatne olimpijske medalje, otvorili su danas u Bačkoj Topoli treću sezonu sportsko-edukativne akcije "Sportski čas - ISPRAVI SE!", koju još od 2011. godine u školama širom Srbije sprovodi Wiener Städtische osiguranje. Podstaknuto saznanjem da više od polovine osnovaca u zemlji ima neki oblik deformiteta kičme, Wiener Städtische osiguranje će i ove godine, iz podršku Ministarstva omladine i sporta, Odbojkaškog saveza Srbije i Udruženja odbojkaških klubova prvih liga, oformiti stručne timove sastavljene od lekara fizijatara i proslavljenih odbojkaša i odbojkašica, koji će uz igru i druženje, deliti savete deci o pravilnom rastu i razvoju, ukazivati na sve veće prisustvo problema krive kičme među mališanima i promovisati aktivno bavljenje sportom, a posebno odbojku, kao najbolji dvoranski sport koji se preporučuje za pravilan telesni razvoj dece.
 
Sistematski pregledi sprovedeni u osnovnim školama pokazali su da u nekim sredinama čak 60% dece ima krivu kičmu. Do deformiteta kičme u periodu kada deca naglo rastu i razvijaju se, dolazi zbog nedovoljne fizičke aktivnosti, nepravilnog držanja i dugog sedenja, što dovodi do poremećaja kičmenog stuba.
 
"Ovom akcijom mi se aktivno uključujemo u preventivu zdravlja školaraca i evo već treću godinu zaredom nastavljamo sa održavanjem akcije u gradovima širom Srbije. Tokom prethodne dve sezone obišli smo škole u 23 grada i družili se sa više od četiri hiljade učenika", rekla je Lela Saković iz Wiener Städtische osiguranja i dodala: "Danas smo u Bačkoj Topoli, u novembru ćemo biti u Rumi, a na proleće ćemo posetiti Valjevo, Čačak i Beograd, kako bismo što više mališana usmerili na zdravo odrastanje, uz aktivno bavljenje sportom i odbojku kao našu preporuku".
 
Odbojka je sport koji se najčešće preporučuje za pravilan razvoj kičme. Obiluje brzinom i svestranim i simetričnim pokretima tela, te direktno utiče na pravilan razvoj deteta. Redovan trening u odbojci dovodi do maksimalnog mogućeg rasta kostiju, pa će visina deteta biti na gornjoj granici njegovih telesnih mogućnosti. Ona će takođe uticati i na pravilno oblikovanje i povećanje mišića, povećanje kapaciteta pluća, broja crvenih krvnih zrnaca, ali i na smanjenje masnoće u krvi. Deca koja redovno treniraju biće otpornija na bolesti, stres i sve češće nagle promene u spoljašnjoj sredini.
 
Do sada, edukativna akcija "Sportski čas - Ispravi se!" uspešno je organizovana u 24 grada u Srbiji, okupivši više hiljada mališana iz Beograda, Požege, Loznice, Sombora, Leskovca, Inđije, Jagodine, Kruševca, Vršca, Novog Pazara, Kragujevca, Kraljeva, Ljiga, Niša, Novog Sada, Pančeva, Požarevca, Smedereva, Subotice, Užica, Valjeva, Vranja, Kleka i Bačke Topole.