Strah i hrabro srce slogan je pod kojim će biti održan 58. Dečji oktobarski salon Muzeja primenjene umetnosti od 11. oktobra do 11. novembra  2023. godine. Mašta podstiče naše strahove, ali može nam pomoći i da se strahovi pobede. Kreativnost, proistekla iz mašte, stvara umetnička dela koja suočavanjem sa strahom ublažavaju njegovo loše dejstvo. Nekada je teško razumeti dečji strah, a još teže ga je umiriti. Čini nam se da likovno stvaralaštvo može biti idealan način na koji deca mogu da prevazilaze najrazličitije strahove. Zato je cilj ovogodišnje teme 58. Dečjeg oktobarskog salona, posvećene STRAHU, da deci neposredno pomogne u tome. Na konkurs se prijavilo 99 ustanova, među kojima su predškolske ustanove, osnovne škole, ateljei i likovne radionice sa 1.015 radova. Radove su selektovale Marija Labudović, vanredna profesorka na Odseku tekstila na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, i Lea Zei, likovna pedagoškinja, koje su odabrale 532 rada za izlaganje. Prvi pogled na pristigle radove govori nam da su dve trećine radova na papiru u dve dimenzije, a jednu trećinu čine trodimenzionalni radovi. Neposredan utisak je da se naši učesnici ove godine najviše plaše paukova i drugih insekata, koji, iako plene šarenilom, nisu manje opasni. Zatim slede ajkule i druge otrovne ribe svih boja i veličina, kao i zmije.

Naravno da je tu vojska duhova, vampira, babaroga i raznolikih čudovišta kojih se sva deca plaše. Od osećanja i fobija ilustrovani su strahovi od mraka, duboke vode, nevremena, tj. munja i gromova, aviona, visine, ali i samoće. Hrabrost se ilustruje na različite načine, od vitezova koji pobeđuju zmajeve do hrabrih srca u grudima aktera.

Kao i prethodnih godina, tokom trajanja manifestacije Dečji oktobarski salon u prostoru Dečjeg kutka MPU, kao i u ambijentu same izložbe, biće realizovan prateći program Salona. Radionički program će biti organizovan u saradnji s renomiranim umetnicima, poput Uroša Petrovića i prof. Rastka Ćirića. Zbog specifičnosti teme, u program će biti uključene i grupe za podršku korisnicima psihijatrijskih usluga, NVO Prostor iz Beograda.

Manifestacija Dečji oktobarski salon sastoji se od izložbe i pratećeg radioničkog i edukativnog programa. Izložba je selektirana i na njoj se dodeljuju nagrade kako deci, tako i pedagozima. Udruženje likovnih i primenjenih umetnika i dizajnera Srbije (ULUPUDS), posebno dodeljuje  dve nagrade:  za najuspeliji dečji rad u oblasti primenjene umetnosti i za pedagoga koji je na najkreativniji način približio primenjenu umetnost deci.

Autori kataloga i izložbe: Milica Cukić, muzejska savetnica i Lea Zei, muzejska likovna pedagoškinja

Organizator: Muzej primenjene umetnosti