Tokom Vulkanovog sajma knjiga, koji traje još tri dana (do 22. oktobra), održane su dve promocije knjiga. Sinoć, u prepunoj sali knjižare Vulkan u Sremskoj svoju novu knjigu Istina o neprilagođenima predstavio je Dušan Miklja, jedan od najznačajnijih savremenih putopisaca. Dan ranije, na istom mestu je o svojim knjigama Konačno sve dogodovštine jednog Džonija i Vrabac Džoni sa najmlađima pričao poznati glumac Nikola Đuričko. Na promociji knjige Dušana Miklje, kao i uvek, okupio se veliki broj njegovih čitalaca, prijatelja i poštovalaca, a sa autorom i Natašom Anđelković, književnom kritičarkom, i Čedomirom Čupićem, politikologom i profesorom Fakulteta političkih nauka, razgovarala je urednica Vulkan izdavaštva Marija Radić. Pitanja na koja su govornici odgovarali ticala su se uglavnom iskustava koja je Miklja prošao na putu pisanja svoje nove i prethodnih knjiga, kao i okolnosti svetske i lokalne politike koje su uticale na to i detalja koje je Miklja znalački izneo u svojoj knjizi. Istražujući slučaj neprilagođenih, Miklja u novoj knjizi preispituje mnoge paradokse naše civilizacije.

Piščevo pozivanje na ličnosti koje su promenile istorijske tokove i njegov razgovor sa njima teži ka zaključku da samo slobodni ljudi imaju snagu da istinu pronose kroz život kao baklju, osvetljavajući tako put i sebi i drugima.

Miklja je veoma poznat u javnosti kao kao profesor, prevodilac, novinar i pisac, autor je više romana, zbirki priča, putopisno-esejističke proze, životopisa, drama i publicističkih dela. Za roman Njujork, Beograd dobio je Nagradu Zlatni hit liber za jedno od najčitanijih književnih dela, i po njemu je snimljen istoimeni film.

Na promociji knjiga Nikole Đurička salu su do poslednjeg mesta ispunili školarci, koji su mu nesputano postavljali mnogobrojna pitanja o pojedinostima i junacima iz njegovih knjiga, ali i o njegovom detinjstvu.

Đuričko im je objasnio da su njegove knjige nastale spontano, tako što je zapisivao svoja opažanja, a onda je svojoj deci počeo da priča priče koje je potom zapisivao. „Bar 20 priča sam odbacio jer nisu dosegle umetničke standarde“, rekao je kroz smeh Đuričko. Na pitanje kako je procenio koje su priče dovoljno dobre, objasnio je da ih je dao „na proveru“ svojim prijateljima i supruzi: „Na kraju sam ipak ja prosudio. Jer čovek sam najbolje zna da li je to to. Kada je dizajn u pitanju, imao sam veliku pomoć urednice dečjih izdanja u Vulkančiću Branke Josipović, kao i sjajnog ilustratora knjige Vrabac Džoni Tihomira Čelanovića.“

Na pitanje da li je glumac ili pisac, Đuričko je odgovorio da je pisanje za njega izlet, ali da mu se veoma dopada izazov koji ono donosi, kao i proces nastanka priče.
 
Deca su pokazala izuzetno poznavanje Đuričkovih knjiga Konačno sve dogodovštine jednog Džonija i Vrabac Džoni i želela su da znaju da li su detalji istiniti, a Đuričko im je slikovito objasnio da mnogi jesu, ali da mu se, recimo, nikad nije desilo – i neće se desiti – da mu ne rade kočnice na spejs-šatlu, kako je to opisao u svojoj knjizi.

Veliku pažnju na promociji poznati glumac je posvetio priči o pticama, posebno vrapcima, koji su simbol Beograda, a deca su netremice slušala kako je istraživao život ptica u rodnom gradu.

Na kraju promocije, u knjižari Vulkan u Sremskoj napravio se ogroman red mališana koji su želeli da im omiljeni pisac potpiše knjige, da se slikaju s njim i postave mu još neko pitanje, a Đuričko je strpljivo odgovarao.

foto promo