Iluzija vrtoglavice – gde se sakrila ravnoteža?

Fenomenom „zavrtelo mi se u glavi“ pozabavićemo uz pomoć jedne od najzanimljivijh instalacija u Muzeju iluzija – Vortex tunelom.  Stručno predavanje održaće mr Tatjana Marković Topalović, najbolji edukator Srbije za 2014. godinu, predstavnik Srbije na svetskom takmičenju Global Teacher Prize za 2018. godinu i Global Teacher, Education and Skill Forum u Dubaiju za 2019. godinu. Tatjana Marković Topalović je i profesorka fizike u srednjoj školi „Dr Andra Jovanović“ u Šapcu. Ona će održati predavanje 11.04.2019. u 20h u Muzeju iluzija u Nušićevoj 11 u Beogradu.

Ko je šef orkestra u našem sistemu čula i kako podstičemo naše mehanoreceptore? Zašto se bebe lako uspavaju ljuljuškanjem? Zašto u mnogim domovima za stare postoje stolice za ljuljanje i zašto su pripadnici starije generacije krepkiji ukoliko se ljuljaju pitanja su koja ćemo otvoriti u prostoru u Muzeju iluzija.

Tokom predavanja  saznaćemo više o njenom veličanstvu polugi. Prošetaćemo do starih Grka i poluga, momenata sila i ljudskog organizma kao sistema poluge. Zaustavićemo se na vestibularnom aparatu kao i na posledici njegovog neispravnog funkcionisanja – vrtoglavici.

U eri neprekidne korelacije naučnih disciplina ovaj događaj predstavlja jedinstveno iskustvo gde će se ljudski organizam posmatrati iz više uglova kao fizički sistem. Predavanje je namenjeno svim ljubiteljima nauke i nastavnicima koji bi da iskorače iz uskodefinisanih oblasti i stvara prostor za dalje samostalno istraživanje.
 
Trajanje događaja: 2h (predavanje u trajanju od 1h i jednočasovno stručno vođenje kroz muzej)

Cena ulaznice: 700,00 rsd
Broj mesta je ograničen.
Prijave na broj telefona 063 611 911 kao i putem mejla na Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Dođite da se zavrtimo u svetu nauke i da zajedno otkrijemo kako i zašto se zbunjujemo u ravnoteži.