Premijera opere „Hajde da napravimo operu/Mali dimničar“ je zakazana za 23. septembar od 20 časova u Malom pozorištu Duško Radović, dok je njena repriza zakazana na istom mestu, sledeći dan 24. septembra 2022. u 17 časova. *Ulaz za prvu reprizu je beslpatan za publiku uz prethodnu najavu dolaska. Opera za decu i mlade Bendžamina Britna pod nazivom „Hajde da napravimo operu/Mali dimničar“ predstavlja jedno od najznačajnijih obeležja Britnovog stvaralaštva - približavanje klasične muzike i opere mladima. U prvom delu „Xajde da napravimo operu“ publika će zaviriti iza kulisa dok se operski ansambl priprema za predstavu. Uobičajena gužva i nervoza, kašnjenja, vežbanje i upevavanje u zadnji čas, različiti odnosi među umetnicima, poslednje tehničke pripreme i sve ono što prati pozorišni svet, a što publika ne vidi kada se podigne zavesa i započne čarolija operske predstave.

Drugi deo je opera „Mali dimničar“, očaravajuće zabavna i duhovita, uvodi nas u dečiji svet iskrenih odnosa, odanosti i požrtvovanosti. Junaci ove priče će nas naučiti kolika je snaga prijateljstva, kako se igrati, voleti i ujedinjeni činiti velika dela.

Premda je ovo delo namenjeno najmlađima, u njemu će podjednako uživati publika svih generacija.

Ideja za izvođenje ovog dela je proizašla iz projekta „Opera: Past, Present, Perfect!“ koji Muzičko opersko teatarska organizacija MOTO i Malo pozorište „Duško Radović“ realizuju pod pokroviteljstvom Kreativne Evrope. Projekat ima za cilj povezivanje i usavršavanje mladih operskih umetnika, promovisanje operske umetnosti i stvaranje nove publike. Ovo izvođenje je nastalo kao rezultat požrtvovanog rada mladih školovanih pevača, reditelja, dirigenata, instrumentalista, scenografa, koreografa, a uz mentorstvo afirmisanih umetnika.

Projekat ima za cilj da doprinese razvoju srpske operske umetnosti kroz kreativnu snagu nove generacije operskih umetnika i njihove mladalačke energije koja će uz savremen pristup vaspitavati novu publiku i vratiti sjaj operskoj umetnosti kod nas.

Produkcija i tehnička realizacija Muzičko opersko teatarska organizacija MOTO i Malo pozorište „Duško Radović“.

Predstava se izvodi po licenci Boosey&Hawkes.

(Zabava za decu i mlade)

Kompozitor: Bendžamin Britn
Libreto: Erik Krozijer
Prevod: Đorđe Kosić
Reditelj: Natalija Stanković pod mentorstvom Aleksandra Nikolića
Dirigent: Milan Nedeljković
Scenograf i kostimograf: Tanja Žiropađa
Koreograf: Nikola Pavlović
Asistent dirigenta: Vuk Volkov Popović, Nina Rakić
Korepetitori: Marko Bogdanović i Dragana Anđelić Bunjac

Uloge: Uzrast: 5+
Trajanje: 75'
Premijera: 23. septembar u 20 sati
Prva repriza: 24. septembar u 17 sati *Besplatno uz najavu!