Da li vaše dete ima prehladu ili grip?
- Koje su sličnosti između prehlade i gripa?

Prehlada i grip su respiratorne bolesti, koje najčešće uzrokuju virusi. Takođe, obično se javljaju u isto vreme, kada su niže temperature, ili nakon naglih temperaturnih promena, pa zbog toga često dolazi do zabune da je u pitanju ista bolest.


-Razlike između prehlade i gripa.

Najznačajnije razlike su izraženost simptoma i dužina trajanja bolesti. Prehlada ima manje izražene, tačnije blaže simptome, dok grip obično ima izraženije i jače simptome i potencijalno je mnogo opasniji.

Prehlada traje svega nekoliko dana (najviše nedelju dana), a grip može da potraje i do dve - tri nedelje. Takođe, i lečenje je nešto drugačije, jer je kod gripa je obavezna upotreba lekova koje je lekar prepisao.


- Simptomi prehade i gripa?

Glavni simptom po kojem možete odrediti da li se radi o prehladi ili gripu je po načinu na koji se javlja bolest. Obično se u slučaju prehlade bolest postepeno javlja, dete nema temperaturu (ili je blago povišena), ni glavobolju, ali je nos zapušen ili jako curi.

Sa druge strane, u slučaju gripa, bolest se iznenada javlja, sa mnogo izraženijim simptomima, visoka temperatura, groznica, glavobolja, bolovi u mišićima, umor, gubitak apetita. Kod meksičkog gripa su izraženi i stomačni problemi, dijareja i povraćanje.


- Lečenje prehlade i gripa

Obezbedite detetu dovoljne količine voća i povrća koji sadrže vitamin C.
U slučaju i prehlade i gripa, važno je da se dete što više odmara, pije dovoljno tečnosti i unosi vitamine, tačnije da odleži dok bolest ne prođe.

Vakcina se preporučuje ukoliko se očekuje veća epidemija gripa, a u slučaju meksičkog gripa, vakcinu bi trebalo primiti u roku od 48 sati nakon dijagnoze.


- Kada se treba konsultovati sa lekarom?

Bez obzira što vam se možda čini da se kod deteta radi o običnoj prehladi, treba da znate da se nekada simptomi mogu iznenada pogoršati, stoga je važno odvesti dete lekaru.

U slučaju otežanog disanja, povišene temperature, glavobolje, upale grla, odmah otiđite lekaru koji će detetu dati odgovarajuću terapiju.


- Do kakvih komplikacija mogu da dovedu prehlada ili grip?

Ukoliko su simptomi prehlade ili gripa i dalje prisutni nakon nekoliko dana, ili se čak pogoršavaju, posetite lekara što pre. Prehlada obično ne dovodi do ozbiljnih zdravstvenih problema, ali grip može da izazove upalu grla ili pluća, bronhitis, upalu sinusa i druge ozbiljne probleme sa respiratornim organima.