Ne samo da mali maturanti imaju mogućnost da se pripremaju besplatno onlajn, nego od sada mogu i da četuju sa profesorima! Od sada je na sajtu mala-matura.com dostupna i usluga besplatnih čet konsultacija sa profesorima srpskog jezika i matematike, te deca mogu da postavljaju pitanja i istog trenutka dobijaju odgovore od profesora.

Konsultacijama se svako dete može priključiti veoma lako, dok uči na platformi sajta, klikom na polje u levom uglu, sa oznakom chat. Termini za konsultacije su: svakog radnog dana, u periodu od 11h do 12h, za matematiku, i od 12h do 13h, za srpski jezik i književnost.

Svaki od učenika koji se registruje za onlajn konsultacije dobiće odgovore od profesora za sve što mu je nejasno dok se priprema za završni ispit. Oni će takođe moći da četuju i sa svojim vršnjacima i razmene iskustva, te saznaju kako oni napreduju u učenju.

Uskoro će mali maturanti na ovom sajtu moći i da se testiraju za završni ispit.

- Simulacija testa male matura biće organizovana 8. maja. Svi koji se pripremaju za završni ispit moći će da provere svoje znanje, kao da su na pravom ispitu. Testiranje će biti onlajn, a dužina testova i broj zadataka biće kao na završnom ispitu. Na taj način će moći da vide šta još treba da obnove od gradiva - objašnjava Aleksandra Prokopijević, profesor srpskog jezika u Srednjoj školi za informacione tehnologije.

Od kada je pre dva meseca, ovaj sajt počeo sa radom,  posetilo ga je preko pedeset pet hiljada ljudi, a više od 8.000 učenika je registrovano i aktivno se onlajn priprema za završni ispit.

Projekat je zamišljen tako da učenicima omogući da na lak i zanimljiv način, putem platforme za učenje na daljinu, od kuće, savladaju celokupno gradivo iz srpskog jezika i matematike. Projekat besplatne pripremne nastave zajednički su realizovale Srednja škola za informacione tehnologije ITHS (www.iths.edu.rs), Visoka škola strukovnih studija za informacione tehnologije ITS (www.its.edu.rs) i kompanija LINK group.

Dovoljno je samo da se učenik registruje na sajt i može da bira oblasti iz srpskog i matematike, kao što su, na primer, fonetika, morfologija, ili geometrija, algebra, a svaka od njih ima i test na kojem mogu da provere svoje znanje. Onlajn priprema učenicima štedi vreme i novac, a gradivo je zanimljivo obrađeno, uz ilustracije i video materijale. Uskoro će im biti na raspolaganju i simulacija završnog ispita.

Inače, osmaci će ove godine polagati maturu sa čak 75 odsto nepoznatih zadataka. Ovogodišnji završni ispit traje dva dana. U jednom danu polažu jedan predmet, a svaki test traje po 120 minuta. Oba testa nose po 20 poena, a preostali poeni zavise od uspeha u šestom, sedmom i osmom razredu. Maksimalni broj poena koji se može osvojiti na završnom ispitu je 100.