Beogradska zima, tradicionalna gradska manifestacija pod pokriviteljstvom Grada Beograda, ove godine održava se sedmi put, od 15. decembra 2022, do 15. januara 2023. godine. Beogradska zima ove godine prepoznata je kao manifestacija od posebnog značaja za grad Beograd. Novogodišnjim dečjim karavnom, programom koji će obići sve gradske opštine, manifestacija je već započeta 12. decembra, ali je zvanično otvaranje manifestacije 15. decembra. Program se nastavlja sve do 15. januara i sastoji se od svih, već tradicionalnih programa ove manifestacije – koncerta ispred Doma Narodne skupštine 31.12, velikog klizališta, koje će prvi put biti postavljeno na Novom Beogradu u parku Ušće, Trga Bajki, Ulice otvorenog srca, ali i brojnih programa kojima ćemo obradovati sve sugrađane i goste Beograda, kako na već poznatim toponimima za održavanje novogodišnjih programa, tako i na čitavoj teritoriji Grada.

„Trg bajki” biće na trgu ispred Teatra Vuk, kao i na maloj sceni „Kult“, od 15. do 30. decembra. Programi za najmlađe biće organizovani i na Platou ispred zgrade pozorišta Pinokio, a pored velikog klizališta na Ušću biće postavljeno „Božićno seoce“. U okviru programa „Zimska bajka“ koji se realizuje u „Beogradu na vodi“, učestovaće ove godine, po prvi put i naše ustanove kulture sa predstavama za decu, radionicama i drugim kulturnim programima.

Ono što je posebno važno je da Sekretarijat za kulturu po prvi put ove godine, zajedno sa svojim ustanovama - muzejima, bibliotekama, pozorištima, kulturnim centrima, Zavodom za zaštitu spomenika kulture i ostalima, organizuje prednovogodišnji program, čija će finalna dešavanja biti održana 28, 29. i 30. decembra. U ta tri dana sve ustanove kulture biće otvorene za sugrađane i goste grada, koji će po prvi put imati priliku da uživaju u kulturnim i umetničkim sadržajima koje su ustanove pripremile.

Na doček 31. decembra okupiće se i karnevalska povorka ispred Bibilioteke Grada Beograda i krenuće u karnevalsku šetnju duž Knez Mihailove ulice. U povorci će biti deca – polaznici Predškolske ustanove Dečji dani na Starom Gradu, a pratiće ih deset Deda Mrazova. Deca u karnevalskoj koloni biće opremljena praporcima, kostimima, pelerinama i kapama u novogodišnjem tonu i tokom šetnje zvonima praporaca pozdravljaće prolaznike. Na Trgu republike, gde će se završiti karnevalska povorka, biće održan mini-koncert dečjeg hora sa novogodišnjim pesmama, a na bini će biti i Deda Mrazovi sa novogodišnjom porukom za decu.

Istog dana biće održan i svečani koncert povodom paljenja rasvete na novogodišnjoj jelki na Trgu republike.

Program pogledajte ovde >>