Počinje projekat FUDBAL ZA PRIJATELJSTVO u Lisabonu !
Sutra u Lisabonu počinje dugo očekivano okupljanje vodećih evropskih sportskih klubova iz 16 zemalja Evrope - učesnika drugog Međunarodnog društveno-odgovornog projekta za decu -  Fudbal za prijateljstvo, pokrenutog od strane kompanije Gazprom. Klubove kao što su: Čelsi (Velika Britanija), Šalke 04 (Nemačka), Lacio (Italija), Benfika (Portugal), BATE (Belorusija), Crvena zvezda (Srbija) i Galatasaraj (Turska) predstavljaće njihovi omladinci od 12 do 14 godina.

U prilog dugogodišnjim tradicijama i titulama šampiona, svi klubovi koji učestvuju imaju jake dečije i omladinske sportske škole, koje omogućavaju uspešno treniranje i daju nove generacije budućih šampiona svake godine.

Na dan održavanja finalne utakmice UEFA Lige šampiona za sezonu 2013-24 između Reala i Atletika, održaće se Drugi međunarodni dečiji forum Fudbal za prijateljstvo. Agenda Foruma sačinjena je od različitih događaja, tokom kojih će deca imati priliku da komuniciraju sa profesionalnim fudbalerima, provere svoje fudbalsko umeće na turniru u uličnom fudbalu - posebno organizovanom za tu priliku, i da diskutuju sa svojim vršnjacima o izuzetno važnim temama za mlade naraštaje kao što su poštovanje protivnika, tolerancija i posvećenost zdravom načinu života.

Cilj projekta je da strastvenost prema sportu koristi kao moćno sredstvo za razvoj ključnih vrednosti među mlađom generacijom – poštovanja drugih kultura i nacionalnosti, jednakosti, posvećenosti zdravom načinu života. Projekat Fudbal za prijateljstvo održava se pod pokroviteljstvom svetske fudbalske legende, Franca Bekenbauera.

Igrači dečijih fudbalskih timova uzrasta od 12 do 14 godina iz 16 zemalja: Belorusije, Bugarske, Hrvatske, Francuske, Nemačke, Mađarske, Italije, Holandije, Poljske, Portugala, Rusije, Srbije, Slovenije, Turske, Velike Britanije i Ukrajine - učestvuju u projektu ove godine. Jedan od ciljeva Foruma je da omogući svoj deci jednake mogućnosti harmoničnog razvoja, zbog čega će i deca sa posebnim potrebama biti učesnici ovog Foruma u Lisabonu.

“Vrednosti koje ovaj projekat promovise – prijateljstvo, posvećenost, duh pobede, tradicija i istrajnost – dobijaju svoj posebni značaj u izuzetno teškoj situaciji u kojoj se našla naša zemlja posle katastrofalnih poplava koje su pogodile ceo region. Siguran sam da će deca u Lisabonu pokazati šta je pravi sportski duh, prijateljstvo, fer-plej, jednakost i poštovanje ” - izjavio je naš poznati voditelj Ivan Ivanović, zvanični Ambasador projekta Fudbal za prijateljstvo za Srbiju.