Gazprom okupio stotine dece iz različitih zemalja na II Forumu FUDBAL ZA PRIJATELJSTVO
Od 23. do 25. maja 2014. godine u Lisabonu, održan je Drugi međunarodni dečiji forum u okviru globalnog društvenoodgovornog projekta FUDBAL ZA PRIJATELJSTVO kompanije Gazprom. Događaju je prisustvovalo više od 450 dece i tinejdžera iz 16 evropskih zemalja: Belorusije, Bugarske, Francuske, Holandije, Hrvatske, Italije, Mađarske, Nemačke, Poljske, Portugala, Rusije, Slovenije, Srbije, Turske, Ukrajine i Velike Britanije.

Ceremonija otvaranja vođena je od strane fudbalske legende, Franca Bekenbauera, zvaničnog ambasadora projekta. Među počasnim gostima Foruma bili su: Vitor Baija, ambasador UEFA, Anatolij Timošuk, igrač FK Zenita iz Ukrajine, i Luis Nijeto iz Portugala. Oni su podržali mlade sportiste u promovisanju glavnih ideja projekta FUDBAL ZA PRIJATELJSTVO. Od početka 2014. godine, više od 50.000 dece i odraslih iz različitih zemalja bili su uključeni u implementaciju projekta u okviru pokreta.
Po prvi put od osnivanja ovog projekta, omladinski timovi su učestvovali  u turniru u uličnom fudbalu. Mlađi pioniri FK Crvena zvezda (dečaci rođeni 2000 godine) briljirali su u svakom smislu – kao takmičari i sledbenici načela fer – pleja, odnevši ubedljive pobede protiv timova Arsenal Kijev (6:2), Varsovije Varšave (6:0), Galatasaraja (8:2) – izgubivši 3:2 u finalu od domaćina Benfike  posle gola koji su primili u  poslednjim sekundama meča!

U 2014. godini pokret je dobio podršku Dika Advokata, Didijera Drogbe, Vitalija Rodionova i drugih svetski poznatih fudbalskih zvezda, kao i evropskih fudbalskih federacija.

mladi sportisti su i da prisustvovali  najvećem fudbalskom događaju godine – finalu UEFA Lige šampiona za sezonu 2013/2014 na Stadionu sporta Lisabona i Benfike.

Izbor lidera Međunarodnog pokreta FUDBAL ZA PRIJATELJSTVO među mladim delegatima pretvorio se u najznačajniju stavku Foruma. Felipe Soares iz Portugala izabran je za lidera pokreta. Tokom cele godine, on će biti glavni predstavnik pokreta i propagiraće ključne vrednosti projekta.

 “Skala i dinamika Foruma rastu. Mogu da primetim koliko su deca posvećena i zainteresovana za sve ovo. FUDBAL ZA PRIJATELJSTVO je dobio veoma jaku podršku uticajnih javnih ličnosti, sportista i sportskih organizacija iz različitih zemalja. Za mene lično, najveći značaj projekta je usvajanje pravih vrednosti za sadašnje tinejdžere ne samo za sport već i za život”, rekao je Franc Bekenbauer.