Gazprom objavio početak četvrte sezone Međunarodnog projekta “Fudbal za prijateljstvo”
U Minhenu, Nemačka. Kompanija Gazprom, zvanični partner UEFA Lige šampiona, danas je objavila početak četvrte sezone dečijeg Međunarodnog projekta “Fudbal za prijateljstvo”! Ovaj jedinstveni projekat se geografski širi iz godine u godinu. Ove sezone, “Fudbal za prijateljstvo” će po prvi put imati zemlje-učesnice iz Afrike i Južne Amerike. Broj azijskih zemalja-učesnica se takođe povećao.

U odnosu na prošlu godinu, broj zemalja porastao je sa 24 na 32, što predstavlja povećanje za četiri puta u poređenju sa samim početkom projekta 2013. godine. Ove godine, deca iz Alžira, Argentine, Jermenije, Austrije, Azerbejdžana, Belorusije, Belgije, Brazila, Bugarske, Kine, Hrvatske, Češke Republike, Francuske, Nemačke, Mađarske, Italije, Japana, Kazahstana, Kirgistana, Holandije, Poljske, Rusije, Srbije, Slovačke, Slovenije, Španije, Švajcarske, Sirije, Turske, Ukrajine, Velike Britanije i Vijetnama će biti učesnici projekta.

Nekoliko tradicionalnih događaja će biti održano u programu aktuelne sezone projekta:

“Međunarodni Dan fudbala & prijateljstva” je planiran za 25.april u svim zemljama-učesnicama, dok će “Međunarodni Turnir u uličnom fudbalu” pri Međunarodnom Dečijem Forumu “Fudbal za prijateljstvo” biti priređen 27. i 28. maja biti organizovan u Milanu.

Ključni događaj Foruma “Fudbal za prijateljstvo” biće dodela specijalnog trofeja – “Kupa devet vrednosti” – koji će primiti jedan od vodećih svetskih fudbalskih klubova koji su pokazali najveće zalaganje za vrednosti projekta.

Na kraju Foruma, učesnici će prisustvovati finalnoj utakmici UEFA Lige Šampiona 2016. u Milanu, na stadionu “Đuzepe Meaca” (“San Siro”).

“Broj učesnika i zemalja uključenih u projekat „Fudbal za prijateljstvo“ raste svake godine. Ove sezone, sa punim pravom možemo da kažemo da je projekat postao globalan, pošto će u njemu po prvi put učestvovati mladi fudbaleri iz zapadne hemisfere. „Fudbal za prijateljstvo“ pruža omladini koja potiče iz različitih kultura i gaji posebne običaje i tradicije sjajnu priliku da nauči da se međusobno razume i poštuje, bez obzira na međusobne razlike,“ izjavio je Aleksej Miler, Rukovodilac Upravnog komiteta kompanije Gazprom.

”Kup devet vrednosti” koji dodeljuju učesnici projekta “Fudbal za prijateljstvo” prikazan je kroz statuu mladog fudbalera koji drži loptu u obliku planete. Smatram da ona veoma pozitivno predstavlja ideje i vrednosti koje fudbal i sport uživaju među omladinom danas,” napomenuo je Franc Bekenbauer, globalni Ambasador projekta “Fudbal za prijateljstvo”.

“Srećan sam što ćemo ja i moji prijatelji imati priliku da se ove godine pridružimo projektu “Fudbal za prijateljstvo”, upoznamo sa našim vršnjacima iz drugih zemalja i diskutujemo o istinski važnim temama. Verujem da zaista možemo da promenimo svet na bolje,” izjavio je Maher Šabo, mladi učesnik iz Sirije.
                 
Istorijat
   
“Fudbal za prijateljstvo” jeste međunarodni društveno-odgovorni projekat za decu,  osnovan unutar kompanije Gazprom, i održava se u sklopu društveno odgovornog programa ”Gazprom za decu”.

Projekat “Fudbal za prijateljstvo” ima za cilj razvoj omladinskog fudbala, kao i promociju tolerancije i prijateljstva među decom iz različitih zemalja. Ključna načela koja podržavaju i promovišu svi učesnici su – prijateljstvo, jednakost, fer-plej, zdravlje, mir, posvećenosti, pobeda, tradicija i čast.
Centralni događaj Međunarodnog dečijeg projekta “Fudbal za prijateljstvo” je Forum koji spaja igrače od 12 do 14 godina iz vodećih omladinskih fudbalskih klubova. Prvi Forum održan je 25.05.2013. u Londonu.

Specijalna nagrada projekta “Fudbal za prijateljstvo” je “Kup devet vrednosti”, jedinstveni trofej koji se na godišnjem nivou dodeljuje jednom od profesionalnih klubova zbog izvanrednog zalaganja na polju društvenih inicijativa i praćenja ključnih vrednosti projekta. Nagrađeni fudbalski klub bira se putem glasanja svih zemalja –učesnica projekta “Fudbal za prijateljstvo” , čiji su mladi učesnici glavni promoteri ključnih načela projekta.
 
Tokom foruma “Fudbal za prijateljstvo”, mladi fudbaleri će imati priliku da se druže sa svojim vršnjacima iz drugih zemalja, kao i sa poznatim sportistima i umetnicima. Posle završenog Foruma, svi učesnici će tradicionalno prisustvovati Finalu UEFA Lige šampiona.

Gazprom je globalna energetska kompanija. Njene glavne poslovne linije su geološka istraživanja, proizvodnja, transport, skladištenje, prerada i prodaja gasa, gasnih kondenzata i ulja, prodaja gasa kao goriva za vozila, kao i proizvodnja i tržišni plasman toplotne i električne energije. Kompanije posluje na teritoriji Rusije, Afrike, Srednjeg Istoka, Evrope, Latinske Amerike, Srednje, Južne i Jugoistočne Azije.

Gazprom je najveća kompanija na svetu po rezervama gasa i nivou njegove proizvodnje. Gas se doprema potrošačima u  Rusiji i u još 30 zemalja. Gazprom se takođe nalazi među četiri vodeće firme u Rusiji po prizvodnji nafte, sa kapacitetima za njenu obradu širom njene teritorije – i zauzima vodeće mesto na svetskom tržištu u proizvodnji energenata za ogrev.

Zajedno sa aktivnim poslovnim razvojem, Gazprom veliku pažnju posvećuje društveno-odgovornim projektima. Konkretno, kompanija pruža podršku brojnim sportskim organizacijama i događajima na međunarodnom i lokalnom nivou. Gazprom je zvanični partner UEFA Lige šampiona, pruža podršku UEFA Superkupu, kao i čitavom nizu svetski poznatih fudbalskih klubova – Zenitu iz Rusije, Šalkeu 04 iz Nemačke i Crvenoj zvezdi iz Srbije.