Koliko na identitet pojedinca utiče profesija kojom se bavi i da li tako formiran identitet određuje kulturne potrebe i životne stilove ljudi, saznaćete na predstojećoj tribini u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka. "Identitet profesije - koliko nas određuje ono čime se bavimo" je u sredu, 17. decembra od 12 sati u Zavodu.

Učestvuju: prof. dr Milanko Čabarkapa, Filozofski fakultet – moderator tribine, doc. dr Mirjana Vuksanović, psihološkinja, prof. dr Dragan Gačić, Šumarski fakultet, Slavko Jovanović, Šumarski fakultet, upravnik lovišta „Goč“ i Vlada Đurđević, lovni radnik.

- Identitet je dinamička, promenljiva kategorija, a njegovo osnovno značenje je istovetnost, jedinstvenost. On je konfrontirajuća kategorija, stoji naspram, a pored drugog. Većina profesija ima sopstveni sistem vrednosti i kodeks ponašanja koje tokom školovanja razvijaju i usvajaju budući lekari, piloti, profesori, pravnici - objašnjava Tamara Petrović iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.

Prema njenim rečima, lov, kao jedna od najstarijih delatnosti neopodna za opstanak ljudi, u razvijenom svetu postala je aktivnost kojom se pojedinci bave iz hobija i zadovoljstva povezani čvrstim grupnim identitetom. Takođe, smatra se da se lovom bave isključivo muškarci i nedovoljno je poznato da postoje udruženja lovkinja.

Lovci u Srbiji čine potkulturu kojoj nedostaje bolja komunikacija sa javnošću i društvenim grupama koje se bave očuvanjem i zaštitom prirode.

Tribina "Identitet profesija" ima za cilj da okupi stručnjake/kinje iz raznih oblasti psihologije rada, kulturologije, rodnih studija, aktiviste/kinje, predstavnike/ce organizacija civilnog društva, kao i same lovce, koji će diskutovati o identitetu profesija, mogućnostima za bolje razumevanje i povezivanje različitih društvenih grupa.