TOP IT VEŠTINE ZA 2014. - Programeri i dalje najtraženiji!
Programeri su i dalje najtraženije zanimanje u oblasti IT-ja, pokazalo je istraživanje koje je za prvi kvartal godine uradila  Visoka škola strukovnih studija za informacione tehnologije ITS. Analizirani su svi oglasi u kategoriji IT-ja, objavljeni na portalima poslovi.infostud.com i www.poslovi.rs u prva tri meseca 2014.

Više od dve trećine svih objavljenih oglasa za posao u oblasti informacionih tehnologija bili su za programere, pokazala je ova analiza. Od ostalih zanimanja skoro podjednako su bili zastupljeni dizajneri, sistem administratori, SAP specijalisti, IT tehničari, administratori mreža, administratori baza, a najmanje su bili zastupljeni inženjeri za testiranje softvera.  

– Nešto manja potražnja bila je u januaru, ali broj oglasa za posao je porastao naglo u februaru i martu, kada je reč o ovim programskim jezicima. Ovo je uobičajena praksa: što godina više odmiče, to se i broj oglasa za posao u IT-ju povećava – kaže Svetlana Anđelić.  

Ona dodaje da će, ako se ovako nastavi, ukupan broj oglasa u IT-ju objavljen u 2014. biti znatno veći nego prošle godine.