Regionalni mentoring skup u Beogradu „Mentoring - Overall Coordination Meeting“
15 godina uspešne saradnje Razvojne agencije Srbije sa Japanskom agencijom za međunarodnu saradnju u podršci malim i srednjim preduzećima - U okviru projekta „Uspostavljanje i promocija mentoring usluge za MMSPP u zemljama zapadnog Balkana, Faza 2, 2017-2020“ koji realizuje Razvojna agencija Srbije (RAS) uz podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), biće održan sastanak u Beogradu na kome će učestvovati visoki prestavnici Ambasade Japana, Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), mentori i predstavnici regionalnih agencija iz Srbije, predstavnici partnerskih organizacija iz Republike Srpske, Crne Gore, Makedonije, Federacije Bosne i Hercegovine, uz goste iz Bugarske agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća.

Ovo je jedini projekat JICA koji ima regionalni karakter i redak primer da JICA podržava četvrti projekat zaredom u jednoj zemlji.

Do sada je kroz RAS-ov godišnji mentoring program podržano više od 600 mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika (MMSPP), ali broj korisnika je daleko veći (preko 2000) jer je standardizovana mentoring šema uključena i u portfolio usluga u okviru drugih projekata Razvojne agencije Srbije, kao što su: Projekat za razvoj privatnog sektora (USAID), Program podrške početnicima za započinjanje posla - Start up, Standardizovani set usluga koji se realizuje preko Akreditovanih regionalnih razvojnih agencija.

Istraživanje RAS-a o značaju mentoring podrške u Srbiji su pokazala da se čak 98 % korisnika izjasnilo da bi ponovo učestvovalo u projektu, a 90 % je istaklo da su uz pomoć podrške mentora unapredili svoje poslovanje. U Srbiji je 169 malih i srednjih preduzeća i preduzetnika dobilo uslugu mentoringa tokom 2016. godine, u 2017. godini 261 korisnik, dok je u 2018. godini u toku rad sa 103 korisnika usluge mentoringa. 

Zainteresovanim privrednicima u Srbiji trenutno je na raspolaganju više od 50 sertifikovanih mentora iz 16 Akreditovanih regionalnih razvojinih agencija koji su u mogućnosti da pruže kompletnu mentoring podršku, dok je od pomenutih 50, čak 20 mentora uključeno u aktivnosti koje se sprovode u zemljama regiona (u Crnoj Gori, BiH i Makedoniji) gde se održavaju obuke (treninzi) novih mentora.

Zainteresovanim privrednicima u Srbiji trenutno je na raspolaganju više od 50 sertifikovanih mentora iz 16 Akreditovanih regionalnih razvojinih agencija koji su u mogućnosti da pruže kompletnu mentoring podršku, dok je od pomenutih 50, čak 20 mentora uključeno i u aktivnosti koje se sprovode u zemljama regiona (u Crnoj Gori, BiH i Makedoniji) gde su neophodne obuke (treninzi) novih mentora.