PRVA DODELA NAGRADA MLADIM KRITIČARIMA UMETNOSTI U REGIONU
Nagrada za najbolje mlade kritičare umetnosti prvi put će biti dodeljena u regionu 19. januara u Zagrebu, u završnici regionalnog projekta “Criticize This!” koji su sprovele dve hrvatske, dve srpske i jedna crnogorska organizacija. Uz dodelu nagrada, biće predstavljena i pdf publikacija sa najboljim esejima mladih kritičara, a učesnicima i mentorima pridružiće se u klubu Booksa i beogradska umetnička grupa škart koja u Zagrebu ima brojnu i odanu publiku.

U projektu “Criticize This!” učestvovalo je gotovo 30 mladih kritičara iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, koji su dobili priliku da izbruse svoje veštine, pišu i objavljuju kritike dela nastalih u području književnosti, izvođačkih i vizuelnih umetnosti.

Mladim kritičarskim nadama predavanja su održali istaknuti strani i regionalni teroretičari u oblasti humanističkih nauka, ali je glavnu okosnicu projekta činio jednogodišnji rad mentora i polaznika na produkciji kritika.

Mlada ekipa napisala je ukupno 260 kritika, od kojih je 60 odabranih objavljeno proteklih godinu dana u formi podlistka u nedeljniku “Novosti” (Hrvatska) i dnevnicima “Danas” (Srbija) i “Pobjeda” (Crna Gora).
Ostale kritike i 30 eseja mladih kritičara objavljeni su na sajtu projekta “Criticize This!” (criticizethis.net) i portalima organizacija koje su ga realizovale, a to su Kulturtreger (booksa.hr) i Kurziv (kulturpunkt.hr) iz Zagreba, Beton (elektorbeton.net) i SEEcult.org (seecult.org) iz Beograda, te Plima (plima.org) iz Ulcinja.

Projekat je finansirala Evropska komisija kroz program “Kultura 2007-2013”, a podržale su ga i lokalne/nacionalne institucije.

Dodela nagrada projekta “Criticize This!” 19. januara u 19 sati u Booksi predstavlja finale ovog zanimljivog regionalnog projekta, a posetiocima se nudi prilika da upoznaju mlade kritičarske nade i pogledaju što je novo osmislila maštovita i kreativna grupa škart iz Beograda koja je prošle jeseni oduševila publiku u Zagrebu nastupom Veče pečatiranja i poetiranja sa piscem  Davidom Albaharijem.