Zavod za proučavanje kulturnog razvitka, kao kontakt tačka Unesko Konvencije o zaštiti i promociji raznolikosti kulturnog izraza, upriličiće konferenciju posvećenu kreativnom izrazu u očuvanju kulturne baštine i kulturnim industrijama. „Nove mogućnosti korišćenja kulturnog nasleđa u kreativnoj ekonomiji“ desiće se u sredu, 11. juna 2014. od 10.30 – 17.30 u Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka. Pored stručnjaka za kreativnu ekonomiju, na konferenciji će uspešne primere povezivanja kulturnog nasleđa i kreativnih industrija predstaviti nekoliko institucija i organizacija.

Na samom početku, Hristina Mikić iz Grupe za kreativnu ekonomiju će govoriti o kreatinoj ekonomiji, značaju kulturnih industrija, značaju podrške lokalnih samouprava ovom segmentu kulture. Snežana Baralić-Bošnjak iz Gradske uprave Pančevo, grada koji raznim vidovima podrške utiče na razvoj kulturnih industrija, osvrnuće se na vezu lokalne kulturne politike i kulturnih industrija. Nakon toga, Centar za urbani razvoj predstaviće način na koji se baština i nasleđe mogu prezentovati kroz savremene informacione sisteme, čime se razvija i kulturni turizam, ali i novi segment kulturnih industrija u spoju tehnologije i kulture. Projekat “Koznik - grad vitezova” aleksandrovačkog Muzeja, koji se održava na tvrđavi na Kozniku, biće primer oživljavanja istorije, ali i prikaz načina povezivanja kulturne baštine i kreativne ekonomije. Iva Silla iz Zagreba, vlasnica male firme Secret Zagreb Walks specijalizovane za neobične kulturno turističke šetne ture, govoriće o savremenim načinima prezentacije nasleđa i razvoju kreativnog biznisa u toj oblasti.

Drugi deo konferencije činiće radionica u okviru koje će učesnici podeljeni u nekoliko grupa, sastavljenih prema regionima u Srbiji, definisati glavne elemente za kulturni i ekonomski razvoj tih regiona.

 Detaljnu agendu konferencije šaljemo vam u prilogu.

Pozivamo predstavnike kulturnih instutucija, organizacija, lokalnih samouprava, da se prijave za učešće na konferenciji putem imejla Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. najkasnije do utorka, 10. juna u 12 sati, jer je broj učesnika ograničen.