Jedinstvena metoda ranog otkrivanja preeklampsije od sada i u Medigroup-u
Nova metoda otkriva komplikacije u prvom tromesečju trudnoće - MediGroup, najveći privatni zdravstveni sistem u Srbiji i regionu organizovao je edukativni seminar iz oblasti perinatalne medicine za specijaliste ginekologije i biohemije. Tom prilikom, profesor dr Aleksandar Ljubić, profesor dr Ljiljana Mirković, specijalista ginekologije i akušerstva, i magistar farmacije Miloš Leković, medicinski biohemičar u kompaniji Roche, održali su predavanje na temu ultrazvuka i skrininga u perinatalnoj medicini, kao i kliničkoj primeni biomarkera u preeklampsiji.

Preeklampsija predstavlja ozbiljnu komplikaciju koja se može javiti u trudnoći kao posledica poremećaja u posteljici, a nakon čega se smanjuje dotok krvi od majke do bebe. Ovo stanje pogađa tri do pet odsto trudnica i jedan je od vodećih uzroka smrtnosti i oboljevanja majke i deteta, te je rano dijagnostikovanje ovog poremećaja od izuzetnog značaja.

Medigroup Opšta bolnica nudi mogućnost skrininga na preeklampsiju najsavremenijim aparatima svetski renomirane kuće Roche, i to onda kada je najvažnije, u prvom tromesečju trudnoće. Ovako rano otkrivanje rizika omogućava davanje terapije u cilju sprečavanja javljanja bolesti. 

Ovom metodom, kod visoko rizičnih pacijentkinja, a uz adekvatnu terapiju, može se smanjiti pojava preeklampsije za čak 62 odsto.