GODINA POSVEĆENA “GENERACIJI BUDUĆNOSTI”
U okviru projekta socijalne inkluzije “Generacija budućnosti” koji sprovodi Dale Carnegie Training Srbija, uz podrškuVojvođanske banke i pod pokroviteljstvom Skupštine Srbije, tokom 2013. godine realizovano je 54 treninga za decu bez roditeljskog staranja. Programom su bila obuhvaćena deca uzrasta od 15 do 19 godina, sa ciljem da se poveća njihovo interesovanje za daljim obrazovanjem i profesionalnim usavršavanjem.

Uz mentorstvo stručnih lica tokom serije održanih treninga 232 dece imalo je priliku da se upozna sa veštinama i tehnikama za prevazilaženje stresa, efikasno donošenja odluka i rešavanje problema, a sve sa ciljem da spremnije dočekaju svoje osamostaljivanje, kao i da povećaju svoje šanse za zaposlenje.
Povodom obeležavanja godine dana uspešne realizacije projekta “Generacija budućnosti”, danas su u Skupštini Srbije dodeljenei diplome za odslušanu sesiju od pet treninga deci iz Sremske Kamenice.

-  Mi u Vojvođanskoj banci duboko verujemo da je ulaganje u mlade jedina sigurna investicija u budućnost. Prepoznajući potencijal koji poseduju deca bez roditeljskog staranja, kao i značaj obrazovanja, želeli smo da im pružimo podršku i ohrabrimo ih da nakon završenih srednjih škola nastave sa daljim profesionalim usavršavanjem.I u periodu koji je pred nama nastavićemo da podržavamo ovakve projekte i nadamo se da će i druge kompanije slediti naš primer, jer smatramo da je uloga privatnog sektora u podršci nosioca budućeg razvoja ovog društva izuzetno važna“, izjavio je Vojislav Lazarević, član Izvršnog odbora Vojvođanske banke.

-  Ovim jedinstvenim programomnastojali smo da deci bez roditeljskog staranja obezbedimo kvalitetan sadržaj, koji će ih pre svega motivisati za daljim obrazovanjem i na pravi način obučiti za sve ono što je pred njima. Treninzi su bili usmereni na izgradnju samopuzdanja kod dece, unapređenje komunikacionih veština, unapređenje međuljudskih odnosa, kao i razvoj timskog duha. Ponosni smo na broj dece koji je iskazao interesovanje za naš program, što nas dodatno motiviše da u budućnosti on bude još bolji i sadržajniji – izjavio je Zoran Radovanović, direktor Dale Carnegie Training Srbija.

Projekat„GENERACIJA BUDUĆNOSTI obuhvata sesiju treninga za socijalnu inkluziju i uspešno odrastanje dece bez roditeljskog staranja, koji se u Srbiji sprovodi od početka godine u cilju povećanja njihovog interesovanja za daljim obrazovanjem i priprema za izazove koji ih očekuju u savremenom svetu.

Prema zvaničnoj statistici u Srbiji  trenutnoživi 6.400 dece bez roditeljskog staranja. Država je mnoge smestila u hraniteljske porodice (5.736), a oko 700 dece detinjstvo provodi u ustanovama koje o njima brinu. Samo 3 odsto ove dece nastavi školovanje i završi više obrazovanje.