Mala istorija kozmetičkih maski za lice
Maske za negu lepote nisu izum moderne kozmetičke industrije. Još pre više hiljada godina Egipćanke i Grkinje stavljale su maske na lice, a i Rimljanke su znale da cene vrednost sredstava za negu lepote. U ono vreme svaka lepotica je imala svoj tajni recept, koji je ljubomorno čuvala, a danas se svaka žena može time koristiti, jer ovi recepti nisu više nikakva tajna i većina sredstava nalazi se u našoj ostavi, na pijaci ili se može kupiti u svakoj apoteci ili parfimeriji.

Pre stavljanja maske koža se mora temeljno očistiti od šminke, prašine i ostale nečistoće. Najbolje je da se prethodno uzme parna kupka ili naizmenični oblozi od tople i hladne vode.


Kleopatrina maska za lice
Osnov maske su 2 – 3 čajne kašičice peskovite zemlje. Pomešajte zemlju sa 2 – 3 velike kašike nekuvanog mleka i jednom čajnom kašičicom pčelinjeg meda. Ravnom mekom četkom nanesite kašu na kožu, ali usne, očne kapke i nosne šupljine ostavite slobodnim. Ostavite da deluje pola sata, potom operite toplom vodom, a hladnom ispirajte.

Rimska maska za lice
Još pre 2000 godina elegantne Rimljanke su prehranjivale kožu lica ovom maskom. Dve velike kašike graškovog brašna mešati sa dve velike kašike masnog mleka da postane kašasto; tu kašu nanositi na kožu lica i ostaviti dok se ne stvrdne. Posle toga, vrhovima prstiju skidati kružnim pokretima, trljajući pri tom kožu. Zatim najpre oprati toplom vodom, a tek onda hladnom isprati. Maska čisti, glača i matira masnu kožu.

Holivudska maska za lice
Glumica Rita Hejvort zahvaljuje za svoju odnegovanu lepotu čuvenoj specijalistkinji za kozmetiku Aniti Kolbi, koja preporučuje sledeću masku: dve velike kašike ovsenog ili kukuruznog brašna pomešaju se sa belancetom od jajeta, pa se sve dobro izlupa. Ta pasta se nanosi na kožu i ostavi da deluje oko 15 – 20 minuta. Osušena masa se skida krpom. Zatim se lice najpre opere toplom vodom, a onda ispere hladnom. Maska čisti, osvežava i matira kožu.

Finska maska za lice
Sigurno je da su Finkinje i po prirodi lepe, ali one umeju i da sačuvaju svoju lepotu. Čuvena je njihova nega lica kiselim testom. Uskislo testo nanese se na lice u debljini od nekoliko santimetara i ostavlja da deluje najmanje 30 minuta. Posle toga se skida toplom vodom. Najzad se lice nekoliko puta ispere ledenom vodom. Suši se grubim peškirom. To je recept koji može svaka žena da primeni. Ova maska čisti i zateže kožu, a i najnežnija koža podnosi testo. Suva, gruba, lomljiva, ispucala koža postaje nežna i meka.

Švedska maska od mladog sira
Šveđanke su (setimo se Grete Garbo i Ingrid Bergman) poznate lepotice i, pre svega, poznate no svom lepom i svetlom tenu. Sredstva koja ćete upotrebiti da i vi to postignete – nisu nedostižna.
Tri kašike svežeg mladog sira pomešajte sa jednom kašikom pčelinjeg meda, tako da izgleda kao krem. To nanosite na lice, naročito obilno na delovima oko očiju, usana i uglova usta. Ostavite da deluje 20 minuta. Vatom nakvašenom u toplo nekuvano mleko pažljivo skidajte „krem". Deluje osvežavajuće, hrani i čisti kožu. Može se upotrebiti i za osetljivu kožu koliko god puta se želi.

Američka maska od krompira
Amerikanke uopšte nisu tako rasipne kako se veruje. One se, doduše, neguju izdašno i veoma često, ali veoma jeftinim sredstvima, koja može pribaviti svaka domaćica. Takva je, na primer, maska od krompira. Jedan sveže kuvani krompir se oljušti, izgnječi i zameša sa malo svežeg mleka i jednim žumancetom. Tome se doda malo vode da kaša bude mekana, pa se sve to zagreje, koliko podnosi koža. Ta topla kaša se nanese na lice. Da bi se dejstvo povećalo, lice se preko maske pokrije ubrusom. Posle 20 minuta lice se ispira toplom vodom, a na kraju tušira ledenom vodom. To deluje osvežavajuće, oživljava i osvežava uvelu kožu i čini je elastičnom.

Maska glumice Marije Montez
Ova izrazito lepa filmska glumica, koja je 1951. godine u mladim godinama tragično izgubila život, negovala je svoj divni ten po jednom starom španskom receptu.
Recept glasi: jedna šolja belog pasulja u zrnu ukuva se u malo vode i pasira kroz fino sito. Tu toplu kašu, sa pola limuna i jednom kašikom ulja, izmešati i dok je još topla naneti na kožu lica. Ostavlja se da deluje na licu 15 do 20 minuta. Onda se ispira najpre toplom, a onda hladnom vodom. Maska hrani kožu, glača je i pogodna je za svaku nežnu i osetljivu kožu.

Kaša od meda
Recept je jednostavan i ne uzima mnogo vremena niti mnogo staje: dve kašike pčelinjeg meda, dve kašike ječmenog brašna i jedno belance pomešaju se u kašu. To treba naneti na lice i pustiti da se osuši, tj. ostaviti da deluje oko 20 do 30 minuta. Zatim se ispira toplom vodom, a onda hladnom dobro opere. Maska hrani i zateže kožu lica. Bore bar privremeno nestaju. Ova maska se ne sme često upotrebljavati.

Maska od žumanceta
Ako je vaša koža pothranjena ili puca, onda je prehranite bar jednom nedeljno jednim žumancetom, umesto da ga pojedete. Žumance sadrži lecitin, holesterin i ostale okrepljujuće materije, koje snažno i duboko deluju. Jedno žumance pomeša se sa pola limuna, istruganom korom jednog celog limuna i jednom kašikom maslinovog ulja. Od toga se napravi kaša koja se nanosi na lice i ostavlja da deluje bar 20 minuta. Skida se vatom umočenom u toplo mleko. Maska je vrlo hranljiva i dobro sredstvo protiv bora i nabora.

Maska od belanceta
Belance se može naneti direktno, ili se najpre ulupa dok ne postane kao sneg. Maska se osuši za nekoliko minuta, pa se onda ostavi da deluje i napne kožu. Kada se oseti zatezanje, onda se skida vatom natopljenom u toploj vodi, zakiseljenoj limunom. Dobro je sredstvo protiv velikih bora i za kožu koja je olabavila. Ova maska delujo brzo i temeljno, ali se ne sme često upotrebljavati, jer se koža na to navikne, mišići lica se brzo opuštaju i postaju labavi.

Maska od banana
Za jednu masku dovoljno je pola do jedne banane. Izgnječi se viljuškom i vrhovima prstiju, na se nanosi na kožu lica. Ostaviti da deluje 20 do 30 minuta. Posle toga se koža opere čajem od kamilice ili toplim nekuvanim mlekom. Maska hrani i glača kožu, a podnosi je svaka koža. Može se primeniti jednom do dva puta nedeljno.

Maska od jagoda
Ako nekad spremite za dezert jagode sa slatkom pavlakom, onda rezervišite tri jagode i dve kašike pavlake za jednu masku. Vaš ten će vam za tu brigu zahvaliti ružičastom svežinom, jer i koži ponekad nedostaju vitamini. Jagode se izgnječe viljuškom i pomešaju sa jednom kašikom pavlake lake kao gusta kaša. Ova masa se nanosi na kožu lica, prethodno dobro očišćenu. Ostavi se da deluje oko 20 minuta, zatim se vatom natopljenom u mlako nekuvano mleko sa pavlakom izbriše i ispere. Hrani, osvežava i glača kožu. Ovaj postupak naročito prija suvoj i oporoj koži, čak i onda kada no koži ima naprslih kapilarnih sudova.

Maska od ljuske krastavca
Najdelotvorniji je sok krastavca. Najkorisnije materije nalaze se neposredno ispod kore. Krastavac se oljušti u duguljaste kaiševe i stavlja na lice koje se prethodno dobro očisti. Najbolje je da se ti kaiševi kore krastavca rukom dobro pritisnu na lice ili se lice prekrije peškirom. Ostaviti ih da deluju najmanje 20 do 30 minuta. Ne ispirati, jer je sok krastavca bolji od obične vode. Maska deluje osvežavajuće, hrani kožu i daje joj mekoću. Podnosi je svaka vrsta kože. Može se primeniti koliko god se puta želi.

Maska od šargarepe
Dve mlade šargarepe se sitno istružu i ta se kaša pomeša sa jednom kašikom krompirovog brašna i jednim žumancetom. Dobro umešana kaša nanosi se na lice koje je prethodno dobro očišćeno. Pustiti da deluje oko 20 minuta. Najpre oprati toplom, a onda hladnom vodom. Hrani, osvežava i glača kožu. Ovu mešavinu svaka koža podnosi i može se no volji primenjivati.

Pariska maska od kiselog kupusa
Kiseo kupus nije nemački „pronalazak". U Parizu se mnogo više upotrebljava za masku nego u Nemačkoj. Lepa Parižanka ne samo što se okrepljuje kupusom, nego redovno njime osvežava svoj ten. Probajte i vi jednom to jeftino kozmetičko sredstvo. Za jednu masku potrebno je oko 200g kiselog kupusa. Pošto ste lice dobro oprali, lezite u zamračenu prostoriju i potpuno se opustite. Zatim stavite na lice listove sočnog kiselog kupusa. Ostavite da deluje 15 do 20 minuta. Isperite potom lice hladnom vodom i pogledajte se u ogledalo, začudićete se kako sveže i podmlađeno izgledate. Maska hrani i osvežava kožu. Matira masnu, a leči krutu i oporu kožu.

Maska od lanenog semena
Po hladnom vremenu osetljiva i suva koža brzo postaje krta i lomljiva. To se može sprečiti upotrebom maske od lanenog semena, koja je ujedno i dobro sredstvo protiv preranih bora. Dve velike kašike lanenog semena skuvaju se kao kaša i tom toplom kašom premaže se lice. Ostavlja se da deluje najmanje 20 minuta, a onda se ispira toplom vodom.
Ako na licu ima naprslih žilica, onda se ta kaša sme nanositi samo hladna i samo hladnom vodom ispirati. Ova maska hrani i glača kožu. To je dobro sredstvo protiv bora i nabora.

Maska od kvasca
Uzmite uobičajenu meru kvasca za kolače, smrvite ga i pomešajte sa mlakim mlekom. Tu masu ujednačeno nanesite na lice. Čim je nanos otvrdnuo, morate ga vrhovima prstiju, kružnim pokretima, skidati sa lica. Onda kožu operite toplom vodom, a zatim hladnom. Dobro osušite lice. Maska čisti i osvežava kožu. Naročito je preporučljiva protiv mitesera i  bubuljica. Redovnom upotrebom koža, odnosno ten, postaje čist i dobija onaj matirani sjaj koji je vrlo moderan, a podseća na kajsije.

Maska od lekovite zemlje
Lekovita zemlja i njeno blagotvorno delovanje poznati su od starih vremena. To je dobro sredstvo protiv mitesera, bubuljica i druge kožne nečistoće. Za masku se uzmu tri kašike lekovite zemlje i pomešaju sa tri kašike tople vode. Tome se doda nekoliko kapi limunovog soka i maslinovog ulja. Ta kaša se nanosi još topla na kožu lica. Okolina očiju, trepavice i usne ostavljaju se slobodne. Prema tome da li želite lekovito dejstvo ili zatezanje kože, ostavljate masu na licu 10 do 20 minuta. U svakom slučaju, čim se masa ukruti, ispira se mlakom vodom sa boraksom ili limunovim sokom. Lekovita zemlja brzo zategne kožu, na se stoga ne sme ostaviti dugo na licu. Doduše, ne postiže se odmah „čudo", ali redovnom upotrebom dolazi se do željenog cilja. Maska čisti i zateže kožu. Veoma je preporučljiva za nečist ten. Dobro je podnosi svaka koža. Naravno, kao maska koja zateže, ne sme se suviše često upotrebljavati.

Parafinska maska
Za jednu masku dovoljno je 35g dobrog parafina, koji se može kupiti u svakoj apoteci. Parafin se istopi u toploj vodi. Odmah se nanosi ravnom četkom na lice u tankom sloju. Čim se masa osuši i ukruti, lice se još jednom premaže. Pri tom se ostavljaju slobodne okolina očiju, obrve i usne. Posle 20 minuta maska se skida, odnosno ljušti sa lica. Pore su se pod maskom otvorile i izbacuju svu nečistoću, koja se skida vatom natopljenom u toplu vodu. Posle toga lice se mora temeljno oprati hladnom vodom. Maska vrlo efikasno čisti, osvežava i zateže kožu. Odstranjuje mitesere, bubuljice i ostalu nečistoću. Ali, zbog osobine da zateže kožu, ne sme se upotrebiti više nego jednom mesečno.

Maska od ovsenih mekinja
Iznenadićete se kad vidite kako je mladalački i svež ten posle upotrebe maske od ovsenih mekinja.
Dve kašike ovsenih mekinja moraju nabubreti u četiri kašike slatkog milerama ili mleka. Ovom kašom namažite lice i ostavite je da delyje oko 20 minuta. Onda mlakom vodom isperite i najzad hladnom ispljuskajte. Maska glača grubu, a matira masnu kožu.

Maska od svinjske masti
Seljanke, koje zaista nemaju mnogo vremena za negu lica, a često o kozmetici nisu ni čule, svoj svež i ružičast ten zadržavaju često do duboke starosti. Sveža topljena mast je njihovo jedino kozmetičko sredstvo, ali i najotmeniji kozmetički saloni, gde se neguju najrazmaženije mušterije, upotrebljavaju to sredstvo. Sveže topljena mast nanosi se na kožu dok je još topla i mora se ostaviti da deluje do 20 minuta. Nekoliko grama je dovoljno da kožu učine nežnom, glatkom i elastičnom. Maska hrani i glača kožu, a podnosi je i osetljiva, suva koža.