Nakon predstavljanja u Beogradu na izložbi Young Balkan Designers selekcije 2022 u organizaciji Miksera, odabrani mladi dizajneri nastupiće na prestižnom svetskom dizajnerskom događaju – Međunarodnom Milanskom sajmu nameštaja. Pogledajmo pobednike i nagrađene radove. Na konkurs za mlade kreativce Balkana, ove godine pristiglo je ukupno 111 radova na kojima je radilo 125 dizajnera iz 9 zemalja regiona. Odabrano je 13 prototipova, koje će njihovi autori predstaviti na prestižnom Milanskom sajmu koji se, nakon dve godine odlaganja, održava od 7-12. juna 2022. Izložba će predstaviti pobednička inovativna dizajnerska rešenja  kao odgovore na teme “Life Hacks” i “Circular Design”. Young Balkan Designers (YBD) je regionalna platforma za talente koja identifikuje, promoviše i razvija kreativne potencijale u oblasti dizajna, doprinosi obnavljanju multikulturalne saradnje na Balkanu i približava ih međunarodnoj publici. Odabrani prototipovi mladih dizajnera biće predstavljeni na Milanskom sajmu nameštaja.

Međunarodni žiri Mikserovog konkursa činili su relevantni eksperti iz oblasti savremenog dizajna i umetnosti:

Marcus Fairs, osnivač i glavni urednik jednog od najuticajnijih svetskih dizajnerskih portala dezeen.com iz Velike Britanije; alumnisti platforme Young Balkan Designers, sada ostvareni mladi autori: Ana Kraš, višestruko talentovana umetnica i dizajnerka iz Srbije koja radi i živi u SAD; Vasso Asfi i Loukas Angelou, dizajnerski tandem StudioLav iz Grčke koji uspešno gradi karijeru u Velikoj Britaniji; Jovana Zhang, suosnivačica nagrađivanog dizajnerskog kolektiva Pinwu iz Kine koji spaja tradicionalne zanate sa savremenim eksperimentalnim dizajnom; Denis Leo Hegić, dizajner i kustos Berlinske neformalne umetničke scene, osnivač kreativnog studija Supermarket Lab i umetničke manifestacije Unblock Art Fair u Nemačkoj, kao i virtuelnog muzeja Museum of Now, uz mentorsku podršku stručnog tima inicijatve YBD koji čine su-osnivačice YBD platforme, Maja Lalić, suosnivačica Mikser Organizacije i Jelena Matić, profesorka Šumarskog fakulteta u Beogradu, i renomirani industrijski dizajner Nikola Radeljković iz kolektiva Numen / For Use (Hrvatska).

Ocenjujući domišljatost, inovativnost, primenjivost dizajnerskih rešenja i njihov doprinos zdravom i održivom načinu života u aktuelnim izazovima savremenog načina života i životne sredine, odabrano je 13 prototipova koje su beogradski posetioci imali priliku da vide na jednodnevnoj interaktivnoj izložbi, a koji će takođe biti predstavljeni u Milanu:

+1 – Milan Kajganić, Srbija
AVID – Ena Begičević Čeliković, Bosna i Hercegovina
BIOCARPET - Arpad Pulai, Srbija
ELENA. – Eva Garibaldi, Slovenija
FORM FOLLOWS CULTURE – Nada Elkharashi, Turska
MEENGHE – Đurđa Garčević, Srbija
POLIČNIK – Tadej Urh, Slovenija
SUBVERSION – Tijana Kostić, Srbija
THE LAST JAR OF HONEY – Katarina Trpčić, Hrvatska
VAL – Andraž Rudi Vrhovšek, Slovenija
VOZICHEK – Matko Plovanić, Hrvatska
ZAOKRET – Marija Kojić, Srbija
UNLUCKIES – Maja Repotočnik, Slovenija