U četvrtak, 14. novembar 2013. od 9 do 11 sati. Kulturni centar - Dom porodice Pavlović (Gospodar Jevremova 39, Beograd) od 11 do 18 sati Zavod za proučavanje kulturnog razvitka (Rige od Fere 4, Beograd).  Kako narodno graditeljstvo oslikava tradicionalnu kulturu sela u Srbiji, koje su se sve graditeljske veštine očuvale kao vredno nematerijalno kulturno nasleđe, zašto je Svrljiki grad nasleđe koje nestaje?

Kkoliko su očuvane kuće orijentalne arhitekture u Novom Pazaru, zbog čega je značajan eko muzej ibarske doline, a zbog čega muzeji na otvorenom, i kako graditeljsko nasleđe može biti osnova razvoja turističke privrede, neke su od tema na koje će pokušati da odgovori skup “Graditeljsko nasleđe u Srbiji”.

Skup se održava u čast dr Bojka (Dobroslava St) Pavlovića - Arhitekta, dr Dobroslav St Pavlović, ili kako ga još znamo Bojko Pavlović, jedan je od osnivača Društva konzervatora Srbije, te višedecenijski borac za principe ne samo zaštite graditeljskog nasleđa već i njegovog integrisanja u savremeni život. U svom bogatom opusu dr Pavlović bavio se različitim temama, od crkvi brvnara i njihove zaštite (što je bila tema i njegove doktorske disertacije odbranjene 1962. godine) preko urbanih pejzaža (Gospodar Jevremova ulica u Beogradu, drugo izdanje ove knjige objavljeno je 2009. godine) do turizma (ističemo njegovu knjigu “Naša kulturna dobra i turizam” objavljenu 2001. godine). Zajednička crta jeste ulaganje napora da se učvrsti veza između graditeljskog nasleđa i procesa građenja identiteta.

Imajući u vidu raznovrsnost opusa dr Bojka Pavlovića, te da se graditeljskom nasleđu danas daje značaj u funkciji reprezentacije kulturnog identiteta, cilj skupa jeste da, odajući čast delu Bojka Pavlovića, razmotrimo pitanja i probleme grupisane u dve opšte teme: položaj graditeljskog nasleđa u savremenoj Srbiji i graditeljsko nasleđe kao resurs za socio ekonomski razvoj i na lokalnom i na nacionalnom nivou - kaže iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka.