Hladno je i češće provodimo vreme kod kuće, zato vam otkrivamo koje će biljke najbolje eliminisati štetne materije iz vazduha u vašem domu, ali i kako da ih rasporedite u prostoru da biste postigli najbolje efekte. Veliki broj biljaka apsorbuje čestice koje nam zagađuju životni prostor, a njihovom pravilnom negom i razmeštajem u prostoru učinićete svoj dom zdravijim i prijatnijim. Na svakih devet kvadratnih metara u stanu potrebno rasporediti po jednu biljku koja ima moć prečišćavanja vazduha, pa vam je za stan prosečne veličine potrebno svega šest do sedam dobro raspoređenih biljaka sa liste koju vam danas predstavljamo. 1. Palma - Palma je biljka koju ljudi rado neguju u domovima jer podseća na leto i donosi sunce u dom, a pored toga vrlo važna je i njena funkcija prečišćavanja u domu. Prema istraživanjima koje je sprovela NASA, najbolja biljka koja prečišćava vazduh je Areca palmino drvo, koja održava vlagu i svežinu u prostoriji i uklanja hemijske toksine iz vazduha. Palmama treba osigurati dovoljno svetla, ali ih nikako ne treba postaviti direktno na sunce jer će tako izazvati kontraefekat.

2. Gerber - Gerber je ukrasna biljka kojom mnogi rado ulepšavaju dom, ali ovaj lepi cvet ujedno vazduh čisti od štetnih materija i duvanskog dima. Ne zahteva posebnu negu, podnosi vrućinu, ali ne zaboravite da ga redovno zalivate.
 
3. Aloe vera - Lekovita biljka Aloe Vera koristi se za regeneraciju organizma i kože, ali zanimljivo je i da savršeno uklanja štetne materije iz vazduha, uključujući i zračenje televizijskog ekrana i monitora. Stoga je ona posebno pogodna za ljude koji mnogo vremena provode ispred televizora ili računara.

4. Dracena - Ova tropska biljka je poreklom sa Madagaskara i izuzetno dobro filtrira mnoge toksine, uključujući i formaldehid (gas koji se često koristi za proizvodnju plastičnih masa i dezinfekcionih sredstava). Obavezno je sklonite sa direktnog izvora svetlosti, promaje i hladnih mesta, jer će tako ovaj lepi cvet narasti i do 3 metra.

5. Bršljan - Bršljan čisti vazduh od duvanskog dima, a veruje se da ova biljka donosi i sreću. Ova biljka uglavnom raste oko kuće, ali može biti i sobna, samo ukoliko je držite podalje od dece i kućnih ljubimaca, zbog njenih otrovnih listova.

6. Kaktus- Kaktusi apsorbuju štetno elektromagnetno zračenje i smanjuju koncentraciju isparljivih organskih materija. Ne zahtevaju posebnu negu i mogu opstati i u domu vrlo zauzetih ljudi, koji često zaboravljaju na negu cveća. Ove neobične biljke različitih oblika i veličina mogu biti i veoma lep ukras.

7. Fikus - Fikus čisti vazduh od prašine, gljivica i bakterija i neutralizuje duvanski dim, smanjuje koncentraciju ugljen-dioksida, ugljen-monoksida i trielina (hemikalije koja se nalazi u lepkovima, bojama i lakovima). Za razliku od palme, fikus treba postaviti na izvor svetlosti, ali nikako na promaju. Takođe treba voditi računa da ne bude izložen naglim promena temperature.
 
8. Paprat - Ukoliko volite paprati, držite ih u kuhinji ili kupatilu koji imaju prozore, jer zahtevaju dosta vlage, a ne vole direktne sunčeve zrake. Ova biljka koristiće vam da u domu smanji koncentraciju formaldehida iz nameštaja, zavesa i tkanina, ali i plastičnih masa, lepkova i boja.

Izvor: Kuca Stil