Ambijent koji nas okružuje - Ogledalo naše duše
Urednost i dobra organizacija prostora u kome živimo nije samo stvar higijene i lepog vaspitanja već utiče i na naše psiho-fizičko zdravlje. Zato zagovornici „space clearing-a" savetuju: što se pre oslobodite svega nepotrebnog, život će vam biti bolji i lepši. Ekolozi i pobornici očuvanja životne sredine su spravom zabrinuti. Iz dana u dan našu planetu zatrpavaju sve veće količine najraznovrsnijeg otpada. Prvi u tome su Amerikanci, ali ne zaostaju mnogo ni Evropljani od kojih svaki tokom jedne godine „napravi" preko pola tone đubreta. Međutim, sem pravog otpada, vrlo često i od prostora u kojem živimo pravimo prave deponije stvari koje uprkos tome što ih godinama ne koristimo, uporno gomilamo i čuvamo. Police zatrpane starim časopisima, ormani puni izbledelih majica i demode garderobe, fioke koje kipe od papira i kojekakvih sitnica koje ničemu ne služe, ostave, podrumi i garaže natrpane svim onim što nam više ne treba, jeste ne samo slika neuredne, zapuštene kuće bez duše, već i odraz psihičkog stanja osoba koje u njoj borave.

Za dobru organizaciju prostora, zdrav ambijent, pravilan protok energije, a pre svega harmoničnu atmosferu i naše dobro psiho-fizičko zdravlje, odgovor danas glasi „ space clearing", ili, kako se sve češće naziva - umetnost čišćenja prostora i oslobađanja nepo-trebnog i nagomilanog, u fizičkom ali i energetskom smislu.

Ova neobična disciplina koja je rođena pre desetak godina u Londonu kao jedna od grana organizacije prostora poznatije kao „feng šui", posle Engleske i Amerike, počinje da se širi i zadobija brojne zagovornike širom sveta.

Ogedalo duše

Prvo pravilo „ spaceclearing -a" je osloboditi se svih onih nepotrebnih, vremenom nagomilanih stvari koje nas okružuju i zauzimaju prostor u našim ormanima, plakarima, fiokama, stolu, a njih je zaista mnogo, jer kako su pokazala istraživanja, istinski koristimo samo 20 odsto svega što posedujemo.

Pobornici „čistog prostora" smatraju da je ambijent koji nas okružuje ogledalo naše duše, karaktera i zdravlja, i da prostor oko nas utiče na naše mentalno i fizičko zdravlje. Kuća koja je zatrpana stvarima koje se dugo ne upotrebljavaju i čuvaju samo zbog toga što će možda jednog dana zatrebati, ponovo biti u modi ili zato što su sećanje na neki period života, govore o konfuznoj prirodi koja je nesposobna da stvari dovede do kraja i tako onemogući da na mesto prevaziđenih stvari dođu nove.

Jedan od najvećih zagovornika „ space clearing -a", američka književnica Karin Kington, savetuje da prostor oko sebe, kako onaj u kući tako i na poslu, treba što pre temeljno očistiti i osloboditi svega onog za šta smo sigurni da nam je već dugo nepotrebno, a pravo vreme za tako nešto je upravo ispraćaj stare i dolazak Nove godine.

Kako prepoznati i biti siguran šta je to što je višak? Gurui „čistog prostora" imaju odgovor i za to i savetuju sledeće: prvo otvorite sve prozore u stanu i ostavite da vazduh neko vreme slobodno cirkuliše a potom uzmite olovku i papir i uputite se u obilazak i inspekciju svih prostorija i pažljivo zabeležite sve one ćoškove i mesta za koja vam se čini da su pretrpani stvarima.

Sat dnevno

Ne pomišljajte da ćete kuću očistiti za jedan dan. Mnogo je mudrije odvojiti jedan sat dnevno. Pažljivo osmotrite svaku stvar a od onih koje ne koristite, koje su pokvarene ili vas vezuju za neko ružno sećanje oprostite se zauvek bez mnogo razmišljanja. Prema onome što vam se nikada nije sviđalo budite nemilosrdni, jer teško da će vam se svideti i u budućnosti. Majstori „space clearing -a" podsećaju da radikalni rezovi nisu neophodni. Sasvim je dovoljno da uklonite one predmete koji su istinski nepotrebni, neupotrebljivi i koji objektivno zauzimaju prostor. Na primer, često je dovoljno da razbacane knjige ili časopise stavite u red, da promenite zavese, sklonite stari prekrivač za krevet pa da počnete da dišete punim plućima. Isto pravilo važi i kada su u pitanju plakari, ormani i fioke. Razmislite dobro šta od nagomilane garderobe zaista nosite i šta može jednog dana da vam zatreba. Ostalo uredno spakujte i odnesite u Crveni krst ili ponudite nekom kome bi moglo biti potrebno.
Nikako ne zaboravite radni sto, kako onaj u kući tako i onaj na poslu, jer kako su pokazale najnovije studije, upravo on može da bude razlog mnogih zdravstvenih smetnji. Gomila razbacanog papira, beleški, pepeljara puna opušaka, prljave šoljice od kafe, ne samo da odaju sliku neuredne i neodgovorne osobe, već mogu da budu uzrok glavobolje, depresije, anksioznih stanja čak i viška kilograma.

Pobornici „ space clearing-a" su sigurni da nepotrebne, nagomilane stvari loše utiči na naš život i smanjuju dotok i protok pozitivne energije koja je osnovni uslov za harmoniju i zdravlje. Generalno spremanje kuće nikome nikada nije naškodilo, a čist, uredan i što prazniji prostor oko nas može samo da nam pomogne da se osećama, mislimo i radimo bolje, efikasnije i pozitivnije.

Text: 
R.Petrović