Glavna galerija MPU - 6. novembar - 13. decembar 2023. godine. Retrospektivna izložba Žig vremena: Grafičke komunikacije Andreje Milenkovića predstavlja najobuhvatniji pregled stvaralaštva Andreje Milenkovića (1923-2005), najpoznatijeg kreatora poštanskih maraka u SFRJ. Izložbom se obeležava stogodišnjica umetnikovog rođenja, a organizuje se povodom Dana Muzeja primenjene umetnosti. Na izložbi je prikazano oko 220 različitih poštanskih maraka, kao i 80 skica, nacrta, idejnih projekata i grafika Andreje Milenkovića, koji su poslužili za dizajn i likovno oblikovanje poštanskih maraka i koverata prvog dana, kao i nekoliko logotipa, piktograma i projekata grafičke identifikacije različitih manifestacija i jubileja obrazovnih institucija u Srbiji. Izložba Žig vremena je podeljena na deset tematskih celina, prema motivu ili povodu za izdavanje marke.

U tekstu kataloga, kustos  izložbe Slobodan Jovanović naglašava: „Andreja Milenković je, od sredine šezdesetih do polovine osamdesetih godina prošlog veka, obradio gotovo sve teme koje su prikazane na redovnim i prigodnim izdanjima jugoslovenskih poštanskih maraka: pošta i saobraćaj, umetnost i arheogija, sport, kultura i humanitarne akcije, flora i fauna, turizam, sećanje na čuvene ličnosti i događaje iz istorije jugoslovenskih naroda i dr. Upravo su serije prigodnih maraka imale velikog uspeha u ekonomskom i kulturološkom smislu – kod filatelista širom sveta. Кao vrstan minijaturista i poznavalac grafičkih i štamparskih tehnika, na maloj površini od nekoliko kvadratnih centimetara izvodio je suptilne dizajnerske kompozicije po svojim nacrtima ili fotografskim predlošcima, tačno poznajući koji format crteža odgovara kom formatu marke.

Na poštanskim markama različitih tematika i vrsta štampe, vidimo kako se Andreja Milenković angažovao u svim aspektima nastanka maraka i kako je postao jedan od najznačajnijih umetnika grafičkih, vizuelnih i društvenih komunikacija u tadašnjoj Jugoslaviji“.

Radovi prikazani na izložbi Žig vremena : Grafičke komunikacije Andreje Milenkovića deo su zaostavštine koju je gospođa Ružica Arsenijević-Milenković poklonila Muzeju tokom protekle četiri godine. Pored toga, prikazan je i deo kolekcije maraka gospodina Vladana Čelebonovića.

Andreja Milenković (1923-2005), je radio u Birou za poštanske marke u Beogradu Zajednice jugoslovenskih pošta, telegrafa i telefona (kasnije RO Jugomarka) u periodu od 1967. do 1984. godine i ostvario svetski relevantan opus u dizajnu i likovnom oblikovanju više od šest stotina maraka, za koje je dobio pregršt nagrada i priznanja. Jedini je autor sa ovih prostora koji je dobio nagradu za „najlepšu marku na svetu” na najvećoj svetskoj filatelističkoj izložbi u Italiji. Izradio je više serija maraka izdatih povodom Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, kao i Letnjih olimpijskih igara u Los Anđelesu 1984. godine. Dizajnirao je čuvenu jugoslovensku novčanicu od 1000 dinara, koja je nazvana „golubica“, zatim logotip Beogradskog sajma, kao i izgled sva tri stepena ordena Svetog Save, koji dodeljuje Srpska pravoslavna crkva. Bio je predsednik Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti Srbije od 1960. do 1964, kada aktivno učestvuje u promociji primenjenih umetnosti, pogotovo vizuelnih komunikacija.

Andreja Milenković je učesnik velikog broja izložbi poštanskih maraka u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je velikog broja priznanja, zahvalnica i diploma, od kojih izdvajamo: Sedmojulska nagrada, Beograd, 1959; Plakete Udruženja likovnih umetnika primenjenih umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPU(D)S) 1962, 1973, 1978, 1979, 1982; Zlatna plaketa Forma 64, Novi Sad, 1966; Nagrada Najlepša marka na svetu, VIII Svetska izložba poštanskih maraka Evropa (Gran Premio Napoli dell'Arte Filatelica, VIII Mostra del francobollo EUROPA 68), Napulj, Italija; Treća, četvrta i osma nagrada Međunarodnog salona CEPT 69, Pariz, 1969; Spomen-plaketa grada Beograda, 1974; Velika nagrada, XVI svetska izložba poštanskih maraka Evropa, Napulj, Italija, 1976; Povelja povodom 40-godišnjice postojanja ULUPUDS-a kao predsedniku od 1960. do 1964. godine, 1994; Priznanje Zlatni znak za izuzetan doprinos u razvoju filatelije, Savez filatelista Srbije, 1998. godine.