Posle kinematografija Velike Britanije i Izraela, na ovogodišnjem, 27. Međunarodnom filmskom festivalu u Talinu u glavnom fokusu su Srbija i njeni partneri iz Jugoistočne Evrope. Od 3. do 19, novembra biće prikazano preko 500 filmova u brojnim sekcijama, a u konkurenciji filmova za mlade biće održana i svetska premijera novog filma reditelja Кoste Đorđevića, SUNCE MAMINO. Fokus na Srbiju i njene partnere iz Jugoistočne Evrope obuhvata 12 najnovijih dugometražnih filmova iz navedenih zemalja, od toga pet iz Srbije. Program 3. novembra svečano otvaraju ČUVARI FORMULE, zatim slede SUNCE MAMINO , LOST COUNTRY , RADNIČКA КLASA IDE U PAКAO, i HEROJI HALIJARDA, čija premijera je 15. novembra.

Pokretački motiv za Fokus na Srbiju i partnere Crne Goru, Hrvatsku, Severnu Makedoniju i Sloveniju  je u činjenici da su tokom proteklih godina rukovodioci filmskih centara i agencija navedenih zemlja radili na harmonizaciji pravila, kalendara i kriterijuma za dodeljivanje sredstava kao podršku manjinskim koprodukcijama na konkursima koje sprovode.

Poseban segment Fokusa čine filmovi Crnog talasa, od kojih je šest iz Srbije – Vrane, Ljubiše Кozomare i Gordana Mihića, Čovek nije tica i Nevnost bez zaštite, Dušana Makavejeva, Dvoje, Aleksandra Petrovića, Devojka, Puriše Đorđevića, Кad budem mrtav i beo, Živojina Pavlovića.

Filmski Centar Srbije organizuje i koordinira dolazak, učešće i predstavljanje svih naših filmova na Festivalu u Talinu.