Sjajni umetnici iz Argentine, Tango Džez kvartet, održaće koncert 10. avgusta (20č) u Ustanovi kulture Gvarnerijus, u čast čuvenog kompozitora Astora Pjacole i beogradskoj publici izvesti dela Četiri godišnja doba u Buenos Ajresu i Suite Troileana. Ovaj sastav kombinuje melodijske i ritmičke obrasce tanga sa harmonijom i improvizacijom džeza, i svojim nastupima nailazi na oduševljenje publike, kako u Argentini tako i na međunarodnom nivou. Repertoar kvarteta kreće se od tradicionalnog tanga do muzike Astora Pjacole, a da zapravo nikada ne napušta “teritoriju” džeza. U okviru 26 izvedenih međunarodnih turneja, u više od 30 zemalja, Tango Džez kvartet (TJQ) zauzeo je istaknuto mesto na svetskoj muzičkoj sceni, nastupajući širom Evrope, Sjedinjenih Američkih Država, Brazila, Afrike, Rusije i Kine. Sve je počelo kada je saksofonista i klarinetista Gustavo Firmenih, vođa Tango Džez kvarteta, oživeo plesne večeri koje su bile uobičajene u zlatnoj eri tanga u Buenos Ajresu, u kojoj su tango i džez “živeli” zajedno, ali su svirani odvojeno. Tango Džez kvartet  predložio je spoj zajedničkog za oba muzička pravca i dodao ono što je karakteristično za džez a što tangu nedostaje – improvizaciju.

Ovakav muzički koncept nailazi na odličan prijem kod veoma različite publike širom sveta. „Prvi put čujem fuziju džeza i tanga koja funkcioniše i ima smisla“, rekao je o Tango Džez kvartetu svetski poznati francuski harmonikaš Rišar Galijano.

Godine 2019. TJQ je održao turneju po Evropi (Francuska, Švajcarska, Španija i Turska) i turneju u Brazilu, gde su premijerno izveli svoj koncert za kvartet i simfonijski orkestar u Operskom pozorištu Ponta Grossa sa Simfonijskim orkestrom Ponta Grossa. Septembra iste godine, TJQ je organizovao svoju 11. turneju po Evropi, u kojoj je obišao 16 zemalja i izveo 41 koncert u 45 dana turneje.

Godine 2018. grupa je po drugi put posetila Sjedinjene Američke Države nastupajući u nekoliko njujorških džez klubova, između ostalih u prestižnom Smalls Jazz klubu i sa Big bendom čuvenog saksofoniste Vinsenta Đordana (radio je muziku za nekoliko filmova Vudija Alena i Frensisa Forda Kopole). Drugi vrhunac je bilo učešće grupe na Džez festivalu u San Hozeu u Kaliforniji i Nju Orleansu, gde su nastupili u džez klubu Snug Harbor s prestižnim trombonistom Delfajom Marsalisom i njegovim kvintetom.
Iza njih su nastupi (8 uzastopnih godina) u Sunset - Sundside Jazz klubu u Parizu, peti put zaredom u džez klubu Porgi & Bess u Beču, pet nastupa u Ustanovi Gvarnerijus u Beogradu i tri nastupa na Međunarodnom džez festivalu Nisville u Srbiji. U Nišu je TJQ, u saradnji sa festivalom, pokrenuo projekat „Nisville Tango Big Band“, koji su formirali članovi TJQ-a i mladi srpski muzičari, a koje je obučavao i predvodio Gustavo Firmenih, vođa TJQ-a.

Godine 2012. proglašeni su za „Muzičku grupu od kulturnog značaja” od strane argentinskog Ministarstva spoljnih poslova a prošle godine Skupština grada Buenos Ajresa nagradila je Tango Jazz kvartetu titulu „Ambasadori tanga“.
 
Tango Jazz kvartet:

Santjago Viljalba (Santiago Villalba), klavir
Ezekijel Vargas (Ezequiel Vargas), bubnjevi
Martin Rao de Vita (Martín Rao de Vita), bas
Gustavo Firmenih (Gustavo Firmenich), tenor saksofon i klarinet
 
Program: Četiri godišnja doba u Buenos Ajresu (Las Cuatro Estaciones Porteñas), Suite Troileana
 
Informacije i rezervacije karata:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. ili 066/8028-368.