Tradicionalni decembarski koncert maestra Kolundžije
Ponedeljak, 12. decembar 2011. godine u 20 časova, Velika sala Kolarčeve zadužbine
JOVAN KOLUNDŽIJA, violina i NADA KOLUNDŽIJA, klavir


Događaj koji svake godine obeleži koncertnu sezonu u Beogradu, je tradicionalni decembarski koncert maestra Jovana KOLUNDŽIJE. Petu godinu zaredom, Kolundžija dočekuje publiku na Kolarcu, a ove godine će koncertnu scenu deliti sa našom istaknutom pijanistkinjom Nadom KOLUNDŽIJOM, dok će na programu biti popularne kompozicije Leklera, Baha i Krajslera – čuvenih muzičkih autora i violinista.Naš proslavljeni violinista i osnivač Centra lepih umetnosti Guarnerius, je umetnik koji je svojim stvaralaštvom obeležio domaću muzičku scenu, a tokom svoje duge karijere nastupao je u više od četrdeset zemalja sveta, održao je više od četiri hiljade koncerata u najprestižnijim koncertnim salama i dobitnik je velikog broja domaćih i međunarodnih nagrada. Maestro Kolundžija je harizmatični umetnik čiji su nastupi uvek budili veliku pažnju, jer svojom virtuoznošću, muzičkim senzibilitetom i izvanrednom sugestivnošću osvaja publiku.

Decembar je mesec koji Kolundžija posvećuje domaćoj publici, a sa 2007. godinom počinje tradicija prednovogodišnjih koncerata u Kolarčevoj zadužbini. Ta godina je bila u znaku obeležavanja velikog jubileja- 40 GODINA NA KONCERTNOM PODIJUMU, a za koncert koji je ovim povodom održan na Kolarcu, maestro je dobio Aprilsku nagradu grada Beograda. Kritika je povodom ovog nastupa rekla da je „...izuzetna biografija Jovana Kolundžije ove večeri imala potvrdu u onome što je maestrov profesor, veliki violinista Henrik Šering nazvao „srećnom kombinacijom srca i duha... “ (Branka Radović, Politika 2008).

Usledili su ambiciozni i nesvakidašnji projekti koji su obeležili protekle tri muzičke sezone- koncerti VOLITE LI BETOVENA (izvođenje svih Betovenovih sonata u četiri uzastopna dana, 2008), BRAVISSIMO MAESTRO MOZART! (15 Mocartovih sonata uz saradnju četiri pijanistkinje u četiri uzastopne večeri, 2009) i U ČAST VELIKOM BRAMSU (sve sonate Johanesa Bramsa za violinu i klavir, 2010).

Nije poznato da je jedan umetnik u tri godine zaredom, ostvario projekte čiji je cilj izvođenje svih sonata velikana klasične muzike- Betovena, Mocarta i Bramsa.

Posle brojnih ovogodišnjih gostovanja u inostranstvu i učešća na uglednim svetskim festivalima, a u duhu prednovogodišnjih susreta sa publikom na Kolarcu, maestro Kolundžija će ove godine nastupiti sa našom istaknutom pijanistkinjom Nadom KOLUNDŽIJOM.

Ulaznice za koncert se po ceni od 500, 600 i 700 dinara prodaju na biletarnici Kolarčeve zadužbine.

Pokrovitelji koncerta su Skupština grada Beograda i kompanija Imlek.


Podsećamo vas da će se ovog vikenda održati audicije za Takmičenje mladih talenata klasične muzike iz Srbije „Nagrada Guarneriusa“. Takmičenje je izazvalo izuzetno interesovanje mladih muzičara, a zbog velikog broja prijavljenih kandidata, uveli smo i dodatni termin za audiciju, koja će biti održana u Guarneriusu 10. i 11. decembra.

Na osnovu pristiglih prijava, sa zadovoljstvom najavljujemo da će naš događaj okupiti trenutno najbolje mlade umetnike u našoj zemlji, a za naklonost žirija i publike koja će na finalnoj večeri 17. decembra na Kolarcu, svojim glasanjem izabrati pobednike, boriće se više od 100 talentovanih mladih muzičara iz više od 20 srpskih gradova.

Ulaznice za finale takmičenja se po ceni od 300 dinara prodaju na biletarnici Kolarčeve zadužbine.

Pokrovitelji: Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva i Skupština grada Beograda.
Generalni sponzor koncerta Jovana Kolundžije i takmičenja je TELEKOM SRBIJA