Istraživanja govore da se čitalačka publika deli na onu koja knjige kupuje na osnovu bestseler lista, nagrada ili preporuka kritičara i pojedinaca u čiji čitalački izbor ima poverenje. Jedna od knjiga koja je zadovoljila sve ove kriterijume u poslednjih nekoliko godina je Tamo gde rakovi pevaju iz 2018. godine autorke Delije Ovens, budući da je 32 sedmice bila na vrhu liste najprodavanijih, a do kraja februara 2022. provela je 150 sedmica na spisku bestselera. Knjiga Teci kao reka autorke Šeli Rid nezvanično je proglašena za naslednicu čuvenog romana Delije Ovens, a već je objavljena u 37 zemalja i prevedena na 31 jezik. Baš kao i bestseler Tamo gde rakovi pevaju i roman Teci kao reka će, prema najavama, uskoro doživeti filmsku adaptaciju.

Knjiga Teci kao reka, koja će čitaocima u Srbiji biti dostupna u izdanju Vulkan izdavaštva, izuzetno je napisana fikcija o egzistencijalnoj borbi glavne junakinje u divljini ranča u Koloradu. Nezaboravni likovi i priroda čija lepota oduzima dah prepliću se u dirljivoj priči o odrastanju, prijateljstvu i pronalaženju porodice i ljubavi tamo gde to najmanje očekujemo.

Glavna junakinja knjige, Viktorija Neš, jedina je preživela žena u porodici problematičnih muškaraca i vodi domaćinstvo na porodičnoj farmi breskvi. Šeli Rid na jedinstven pripovedački način donosi priču o Viktorijinoj borbi za preživljavanje, koja boji svaki aspekt njenog života. Ali jednog prohladnog jesenjeg dana 1948. godine, kada dođe u grad da proda breskve i sretne tajanstvenog stranca tamnih očiju, sve će se iz korena promeniti. Viktorija napušta jedini dom za koji je ikada znala i beži u planine, gde je očekuje borba za preživljavanje. Ono što sledi je očaravajuća priča o izborima koji se donose u deliću sekunde, a majstorski dočaran lik Viktorije, koju karakteriše nesalomivi duh, doprinosi da ova knjiga uprkos temi ne bude i obeshrabrujuća.

Šeli Rid pripada petoj generaciji porodice koja živi na planinama Elk u Koloradu. Skoro tri decenije je bila viši predavač na Zapadnom univerzitetu u Koloradu, gde je predavala književnost, pisanje i studije životne sredine. Osnivač je specijalizacije iz oblasti životne sredine i održivosti, kao i programa podrške za studente prve godine i za one pod rizikom. Diplomirala je u oblasti pisanja i književnih studija na Univerzitetu u Denveru i na postdiplomskom programu za kreativno pisanje na Univerzitetu Templ. Osim toga, članica je Upravnog odbora Vita instituta za umetnost.

Knjiga Teci kao reka dostupna je na sajtu vulkani.rs i u knjižarama Vulkan širom Srbi