U Beogradskom dramskom pozorištu, od 1. do 6. decembra biće održan RUTA festival - Regionalna unija teatara koju čini šest reprezentativnih pozorišnih kuća iz regiona – Hrvatske (Kazalište Ulysses), Slovenije (Mestno gledališče Ljubljana), BiH (Kamerni teatar 55, Sarajevo), Crne Gore (Gradsko pozorište, Podgorica), Severne Makedonije (Dramski teatar, Skoplje) i Srbije (Beogradsko dramsko pozorište) – ujedinjenih u estetskom, repertoarskom i organizacionom modelu. Ove godine festival RUTA u Beogradu otvoriće 1. 12. predstava "Prafaust" Beogradskog dramskog pozorišta, 2. 12. na repertoaru je predstava "Moj muž" iz Dramskog teatra Skoplje, 3. 12. predstava "Bog masakra", MGL Ljubljana, 4.12. predstava "Majka" iz Kamernog teatra 55 Sarajevo, 5.12. predstava "Samo da je po redu" iz Gradskog pozorišta Podgorica i 6.12. predstava "Otelo" iz Kazališta Ulysses sa Briona. Sve predstave počinju u 19.30h na velikoj sceni BDP-a.

Festival RUTA se tokom godine održava u 6 gradova: Ljubljana – Februar, Podgorica – April, Sarajevo – Jun, Brioni – Avgust, Skoplje – Oktobar i Beograd- Decembar. Na festivalu koji traje šest dana u svakom gradu gostuju predstave iz pomenutih teatara.Svako pozorište nastupa s predstavom po sopstvenom izboru. Festival je revijalnog karaktera, a jedan od ciljeva jeste kontinuirano prisustvo svih teatara tokom godine pred publikom u čitavom regionu.

Prvi festival održan je u Beogradskom dramskom pozorištu od 1. do 6. decembra 2019. 

Beogradsko dramsko pozorište pokrenulo je 2019. godine inicijativu za osnivanje Regionalne unije teatara (RUTA). Protokol o formiranju Unije potpisan je 18. Oktobra 2019. U Skupštini grada Beograda. „Predstavnici strana potpisnica Sofija Kunovska (Dramski teatar, Skoplje), Vedran Fajković (Kamerni teatar 55, Sarajevo), Dušan Kovačević (Gradsko pozorište, Podgorica), Barbara Hieng Samobor (Mestno gledališče Ljubljana), Duško Ljuština (Kazalište Ulysses Brioni) i Jug Radivojević (Beogradsko dramsko pozorište, Beograd) sastali su se sa namerom da institucionalizuju ideju o saradnji srodnih pozorišta iz regiona sa ciljem da se kroz različite vidove saradnje međusobno predstave dostignuća i prikažu aktuelne teme i ideje u oblasti umetnosti u regionu, I da se kroz zajednički rad implementiraju različita znanja I dostignuća”, zapisano je u preambuli Protokola.