Film „Igra“ otvorio šeste „Dane igre“ u Jugoslovenskoj kinoteci

Šesta revija filmova „Dani igre“ u organizaciji Beogradskog festivala igre, Jugoslovenske kinoteke i kompanije Vip mobile, otvorena je filmom „Igra“. Delo švedskog reditelja i koreografa Aleksandera Ekmana, ispunjeno uporednim korišćenjem klasičnog i savremenog, ali pre svega jedinstveno inovatnivnog rečnika, nastalo je kao posebna kreacija za Balet pariske Opere. Ovaj spektakl je premijerno prikazan prošle sezone na sceni Opere Garnije, i odmah pretočen u film jer su producenti bili svesni da je reč o komadu koji zbog ogromne scenografije nikada neće moći da se premesti na neku drugu pozornicu. Poput predstave, film evocira svet detinjstva i bezbrižnog zadovoljstva, međutim, pored čiste zabave ona kontemplira značenje i značaj igre kada postanemo odrasli. 

Revija filmova „Dani igre“ održava se od 25. do 29. januara i omogući će publici užitak kroz nekoliko izuzetnih dokumentarnih, igranih i umetničkih filmskih naslova. Tako će se pred gledaocima naći zanimljiv prikaz istinite priče o borbi mladog iranskog entuzijaste sa zakonskom zabranom igre u Iranu, kroz film „Pustinjski igrač“ sa Fridom Pinto, i u koreografiji Akrama Kana. Osim filma „Igra“ u kome nastupaju igrači Baleta pariske opere, publika će biti u prilici da pogleda i film „Opera u Parizu“ inspirisan dinamičnim dešavanjima u Palati Garnije tokom 2015. godine, kada je direktor ove trupe bio koreograf Benžamin Milepje, muž čuvene Natali Portman. Sledi ostvarenje „Baletski igrači” kao klasična priča o odrastanju mladih umetnika koji su baletsku profesiju postavili za svoj životni cilj. Naslovi „Glavna scena” i „Ostavi poslednju igru” našli su se nedavno na listi američkog časopisa „Kosmopoliten” među ukupno 10 filmova o umetničkoj igri koji su ostavili trag u svom žanru, dok je pred ljubiteljima Bergmanovog dela i umetnički film „Bergman u oku koreografa” gde četiri švedska koreografa opisuju Bergmana kroz jedinstvene performanse nastale prošle godine, u okviru jubileja legendarnog režisera i scenariste.
 
Projekcije su svakog dana, sa početkom od 18 i 20 časova, u zgradi Kinoteke u Uzun Mirkovoj 1, a više informacija o programu možete pronaći ovde.