Box 101 MEKSIKANSKA
Kako sam naslov i najava kažu, reč je o numerama meksičkih korena i uticaja nastalih na ovim prostorima u proteklih 60 godina, njih 101-oj, okupljenoj na jednom mestu, u box-setu sa 4 CD-a i knjigom od 80 bogato ilustrovanih stranica.

Ova priča o fenomenu meksičke muzike na ovim prostorima, o tzv. yu – mexu, krije ili otkriva važan krak u stvaranju pop muzike, kakvu danas poznajemo: muziku nastalu na zanesenom slušanju  izvornih marijačija, na prisvajanju i negovanju zvuka jedne daleke zemlje.

Kombinacija ovog žanra s novom zvučnom slikom domaćeg popa - osim poznatih imena koja će mnogi od vas lako prepoznati - "101meksikanska" posebno osvetljuje ulogu i mesto Dragana Tomljanovića, Nikice Kalođere, Đorđa Novkovića i Zdenka Runjića.

Obiman esej naslova "Uvod u anatomiju jednog žanra" govori o opreznoj ali pedantnoj vivisekciji jedne uglavnom "mrtve" materije čija je duhovna dimenzija, rekli bismo, njen kontroverzni  hibrid, proistekao do danas.

Iz proteklih 60 godina od Mama Huanite, Vrati se ljubavi moja i Sombrera do Čaše gorkih suza, Jednog dana života i La palome; od Meksikanskog vokalnog trija, Trija Tenori i Kvarteta Magnifico do Slavka Perovića, Nikole Karovića i Ansambla Paloma - Ljubomira Milića; od Robića, Cuneta Gojkovića, Trija Tividi i Šerfezija do Miše, Zečića, Olivera i Los Caballerosa nabrajamo tek niz amblema izdvojenih s liste onih što predstavljaju ključne tačke "101 meksikanske".

Na 4 CD-a više je od 5 sati muzike, a na spomenutih 28 stranica u knjižici nazvanoj "Pjesme i dokumenti 1951 – 2011" zabeleženo je: ko je i šta je, kada i gde, snimio!

Pesmu “Jedan dan života” koju izvode Nikola Karović I Slavko Perović možete poslušati preko ovog linka: http://www.youtube.com/watch?v=DlZhIahbkJw&feature=related