U četvrtak, 12. oktobra u 17 časova, počinje trodnevni 27. Internacionalni umetnički festival novih medija Videomedeja, u produkciji Udruženja za video umetnost Videomedeja. Sva tri festivalska dana program počinje u 17 časova i traje do 22:30 časova, a ulaz je besplatan. 27. festival Videomedeja će otvoriti fascinantna kinetička audio - video - svetlosna skulptura - nastup uživo pod nazivom: ROTOЯ [SONIC BODY], odmah nakon projekcije radova iz selekcije Made in Serbia, u četvrtak, 12. oktobara, u 19:00 časova. Program su uredili: Ivana Sremčević Matijević, Željko Mandić i Srđan Radaković. Na konkurs je stiglo oko 800 radova iz čitavog sveta, a uvršteno je do 8% u festivalski program. Festival će okupiti poznate umetnike iz preko 25 zemalja, među kojima su kako domaći, tako i svetski poznati stvaraoci video umetnosti. Festival se sastoji iz takmičarskog i revijalnog dela, a u okviru programa posetioci će moći da vide 67 umetničkih radova u formi videa, filma, animacije, medijskih instalacija i interaktivnih projekata iz različitih krajeva sveta.

Ovogodišnji takmičarski program sastoji se od 36 izabranih radova iz dve selekcije – Projekcije: 28 radova (video, film, animacija) i Medijski projekti: 8 radova (medijske instalacije, interaktivni projekti i nastupi).

Revijalni deo programa uključuje kontinuirani festivalski program. Ove godine imamo 15 video radova renomiranih internacionalnih autora u selekciji Posebni program, kao i 9 video radova domaćih autora u selekciji Made in Serbia. Takođe, predstavljamo 9 studentskih umetničkih filmova iz kategorije Lunartis koji dolaze iz prestižnih filmskih akademija širom sveta.

U revijalnom delu programa publika će imati priliku da vidi i prezentaciju Ars Electronica Animation Festival 2022 on Tour.

U subotu, 14. oktobra 2023. godine, u 19:15 časova, imaćete priliku da prisustvujete dodeli nagrada i da pogledate nagrađene radove. Tročlani internacionalni žiri u sastavu: Christl Baur (Austrija), koja je na čelu festivala Ars Electronica, Filip Markovinović (Srbija), režiser i Marc Lee (Švajcarska), umetnik i programer softvera, dodeliće novčanu nagradu Sfinga u iznosu od 1000 eura za najbolji rad iz takmičarske selekcije, a otvorena je mogućnost i za Pohvale. Nagradu Bogdanka Poznanović za najbolji rad proizveden u Srbiji dodeliće selekciona komisija, a nagradu Publike dodeliće publika.

Za više informacija o festivalu i programu saznajte na sajtu Videomedeje ili skenirajte QR kod i preuzmite programsku satnicu na vaš mobilni telefon.
 
Veliko nam je zadovoljstvo što iz godine u godinu umetnici iz najrazličitijih krajeva sveta iznova konkurišu za učešće na Videomedeji i na taj način formiraju neku vrstu nezavisne scene, iako se međusobno razlikuju po svojim umetničkim vizijama i dometima. Čak i kada intencija umetnika nije potpuno jasna, publika ima mogućnost da kroz različite stilove i umetničke pristupe doživi lični impuls i duh vremena koji je inspirisao umetnike da se izraze.

Videomedeja je renomiran festival audio-vizuelne umetnosti, te smatramo da je izveštavanje o njemu značajno za publiku koja prati kulturnu scenu ne samo naše države, već umetnost na svetskom nivou.